01 травня 2024 р. 20:03

Данія профінансує відновлення енергопостачання та закладів освіти Миколаєва

ФОТО: Миколаївська ОВА

(ФОТО: Миколаївська ОВА)

На Миколаївщині за підтримки міжнародних партнерів реалізується низка проєктів, спрямованих на відновлення регіону. Зокрема фінансування надасть Данія.

Про це повідомила на пресбрифінгу заступниця директора департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОВА Анастасія Тодорова.

Зокрема, йдеться про відновлення закладів освіти та комунальних підприємств. 

У 2024 році Миколаївська обласна військова адміністрація виступила бенефіціаром у п’яти проєктах міжнародної технічної допомоги. Серед них проєкт "Відновлення громад та соціальної інфраструктури: підхід на основі комплексної реабілітації мікрорайонів у місті Миколаєві".

Його партнером виступив уряд Королівства Данія через Міністерство закордонних справ Данії. Бюджет - 119 млн данських крон, - сказала Анастасія Тодорова.

За її словами, у рамках цього проєкту буде відновлено приміщення Національного кораблебудівного університету імені адмірала Макарова, гімназії № 61 та № 27, які зазнали значних руйнувань під час обстрілів рф.

Також передбачається підтримка інших закладів освіти області, які пошкоджено чи зруйновано внаслідок воєнних дій. Це, зокрема, Воскресенський та Калинівський ліцеї Воскресенської громади, Новобузький ліцей №10 та №7 Новобузької, Горохівський ліцей Горохівської громад та деякі інші.

Крім того, Данія профінансує ще один проєкт, який стосується придбання товарів та послуг для відновлення України, бюджет якого складає понад 146 мільйонів данських крон.

Він спрямований на забезпечення безперебійного електро-, водо- та теплопостачання, подальше відновлення та функціонування діяльності міста Миколаєва та області. У його рамках буде придбано котельні, спеціалізовані автомобілі, спецобладнання для виробництва альтернативних видів твердого палива, водонапірних башт, водяних насосів тощо.

Нещодавно Володимир Зеленський зустрівся з міністром підприємництва Данії Мортеном Бедскоу. Президент наголосив, що Миколаївщина потребує негайної підтримки. Президент відзначив ефективність реалізації патронату Данії над відбудовою Миколаївщини та висловив сподівання на допомогу в пошуку додаткових систем ППО для області.

Уряд Данії продовжує допомагати Миколаєву. Завдяки фінансовій підтримці місто отримало 12 сучасних пасажирських автобусів. Кожен з цих автобусів може вмістити до 60 пасажирів і обладнаний для перевезення людей з інвалідністю. Вони мають низьку підлогу та обладнані пандусом.

Також у місті розпочинається новий проєкт щодо розвитку громади та підтримки уразливих категорій населення. Його реалізують за фінансової підтримки Данії.

Міністерство закордонних справ Данії виділило для Миколаївщини близько 25 мільйонів гривень. Їх отримуватимуть громадські організації, благодійні фонди, релігійні громади, ОСББ Миколаєва, щоб реалізовувати свої ініціативи на місцях.

Наразі розпочинається перший етап проєкту, він передбачає інформування та навчання організацій, які отримуватимуть фінансування, визначення найбільш актуальних потреб громади.

Анна Бальчінос

Поділитися