09 травня 2024 р. 09:02

На Миколаївщині через суд створили Службу по захисту дітей

ФОТО: Vollrath Law

(ФОТО: Vollrath Law)

Через втручання прокуратури в Чорноморській територіальній громаді запрацювала Служба у справах дітей. В суд на сільську раду подали ще у 2022 році, але тільки зараз виконавче впровадження було виконано. 

Про це повідомляє відділ комунікації Миколаївської обласної прокуратури.

Діти - майбутнє нашої країни, саме тому захист їх прав і свобод завжди буде пріоритетним напрямком роботи органів прокуратури.

Охорона дитинства з 2001 року визнана Україною загальнонаціональним пріоритетом і містить  забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров`я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток, - зауважують співпрацівники прокуратури у повідомленні.

Ще у 2022 році Миколаївський окружний адміністративний суд за позовом прокурора зобов’язав сільську раду створити таку Службу для забезпечення найбільш ефективного захисту прав дітей, які проживають на території громади.

Однак, навіть після постановлення судового рішення орган місцевого самоврядування Службу у справах дітей не створив. Таким чином рішення суду виконувалося у примусовому порядку Очаківським відділом державної виконавчої служби у Миколаївському районі.

Лише завдяки контролю прокуратури, яка слідкувала за ходом виконання виконавчого провадження, на сесії сільської ради було розглянуто питання про створення Служби у справах дітей. До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис.

Відтак, порушені права дітей, що мешкають у Чорноморській громаді, поновлено.

Держава має забезпечувати дотримання конфіденційності інформації про дитину, здійснення захисту прав дітей та забезпечення її найкращих інтересів, зокрема через діяльність служб у справах дітей, які реалізують державну політику на території відповідних рад.

Так, саме на Служби у справах дітей міських, селищних, сільських рад законом покладено здійснення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Нещодавно Депутати Миколаївської міськради вирішили звернутись до Кабміну щодо спрощення процедури надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій. Також це стосується і тих, хто постраждав від психологічного насильства, хто проживають у населених пунктах, на території яких ведуться (велися) бойові дії та ВПО.

СБУ повідомила про підозру очільнику окупаційних таборів, де рашисти навчають дітей воювати проти України. Мова йде про кремлівського пропагандиста Дмитра Полковникова – очільника російської мілітарної організації під назвою "кримпатріотцентр". 

Це формування має розгалужену мережу "філій", які функціонують під виглядом дитячих таборів на території Криму та лівобережжя Херсонщини. У лавах окупаційної установи місцевим школярам нав'язують ідеологію рашизму та намагаються "прищепити" ненависть до України.

У зв’язку з постійним стресом, пов’язаним з повномасштабним вторгненням в Україну, складним економічним становищем та іншими соціальними проблемами зростає кількість так званих "неблагополучних сімей".

Фахівці приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Одеса розповіли, які є обов’язки у батьків щодо виховання та розвитку дитини та що загрожує тим особам, які систематично їх не виконують. 

Анна Бальчінос

Поділитися