08 травня 2024 р. 13:02

У Миколаєві відзначили День пам'яті та перемоги над нацизмом

ФОТО: Миколаївська обласна державна адміністрація

(ФОТО: Миколаївська обласна державна адміністрація)

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. У Миколаєві вшанували пам'ять тих, хто боровся з нацизмом та мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної державної адміністрації.

У середу, 8 травня, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, його заступник Юрій Гранатуров, голова Миколаївської обласної ради Антон Табунщик, представники обласної й міської рад, військовослужбовці та містяни долучилися до меморіального заходу.

Присутні поклали квіти до Меморіального комплексу на честь 68-ми десантників-ольшанців й меморіальних плит з іменами загиблих героїв.

В цей скорботний день ми згадуємо мільйони людей, чиї життя забрала жорстока війна, вшановуємо подвиг тих, хто боровся за свободу та перемогу над нацизмом, і схиляємо голову перед пам'яттю загиблих. Сьогодні, в умовах жорстокої війни, яку росія розв'язала проти України, День пам'яті та перемоги набуває особливого значення. Ми боремося за нашу свободу, за нашу незалежність, за наше майбутнє. І ми переможемо, тому що ми сильні та єдині. Пам’ятаємо про ціну перемоги! Пам'ятаємо про тих, хто ціною свого життя відстоює нашу свободу! - зазначив Антон Табунщик.

Друга світова війна — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 року до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн. Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб.

Сьогодні українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму.

Нещодавно, 28 березня, у місті відзначали 80-ту річницю вигнання нацистських окупантів з Миколаєва. Присутні вшанували памʼять героїв хвилиною мовчання, поклали квіти до меморіального комплексу на честь 68 десантників та Вічного вогню.

24 лютого Росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення в Україну, оголосивши проведення "спеціальної військової операції" в Україні. 

Минув другий рік з початку повномасштабного вторгнення. Рік чудових та не дуже новин. Українські військові продовжують нищити ворога. Кожний день, кожним кроком наближають нашу Перемогу. 

Анна Бальчінос

Поділитися