28 листопада 2023 р. 17:15

Через борги не подавали тепло у будинки: у Миколаєві засудили дії балансоутримувача

Фото: porady.org

(Фото: porady.org)

У Миколаєві мешканців житлового будинку за адресою вулиця Галини Петрової, 2 могли цього опалювального сезону залишитися без тепла, попри те, що комунальне підприємство "Миколаївоблтеплоенерго" подало теплоносій до будинку ще 14 листопада.

Про це повідомили у Миколаївській міській раді.

Як повідомили на підприємстві, голова ОСББ "Дорожник" Володимир Кондратюк навмисне не приймав теплоносій, щоб "стимулювати" людей сплатити заборгованість перед балансоутримувачем.

Коли все ж було прийнято рішення про пуск тепла, виявилося, що внутрішньобудинкова система опалення та мережі, які знаходяться на балансі ОСББ, абсолютно не готові до роботи в опалювальний сезон. Щобільше, акту готовності будинку немає, жодних робіт ОСББ теплопостачальнику пред'явлено не було, - йдеться в повідомленні.

Пізніше керівництво ОСББ вимагало в "Миколаївоблтеплоенерго" "терміново виконати ремонтні роботи" на мережах, до яких підприємство не має жодного відношення, оскільки це зона відповідальності балансоутримувача.

"Миколаївоблтеплоенерго" провело ремонтні роботи, аби у квартирах містян було тепло. Але на підприємстві наголошують: така безвідповідальність у підготовці до опалювального періоду з боку балансоутримувачів може загрожувати холодом у квартирах впродовж всього опалювального періоду.

Раніше Департамент ЖКГ звернувся з попередженням до ОСББ та керівних компаній. Якщо теплоносій надходить до будинку, а організація, яка надає житлові послуги, не прийняла його, буде вжито заходів адміністративного характеру. Зокрема, буде складено акти щодо притягнення до відповідальності за порушення у сфері прав споживачів. Спочатку порушникам загрожує попередження, а далі — штраф.

Так, 26 листопада ми інформували, що на Миколаївській ТЕЦ у рамках підготовки до опалювального сезону 2023 - 2024 провели капітальний ремонт теплових мереж, під час якого було замінено понад 1,5 км труб. При цьому за попередній період 4 роки капітальний ремонт теплових мереж взагалі не відбувався.

Також 23 листопада ми писали, що у Миколаєві в деякі будинки не подавали тепло в мережі, щоб змусити людей заплатити борги за попередні періоди. У департаменті ЖКГ міської ради закликали якомога швидше відпрацювати звернення мешканців щодо відсутності тепла в оселях.

Відомо, що 14 листопада, згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради, розпочався опалювальний сезон. Впродовж 10 діб буде здійснено пуск котелень для подачі тепла споживачам усіх форм власності.

Тетяна Каптур

Поділитися