25 квітня 2024 р. 21:33

У Миколаєві розслідують обставини щодо вибухів у місті

ФОТО: Державне бюро розслідувань

(ФОТО: Державне бюро розслідувань)

Працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо обставин вибухів у Миколаєві та причин, які призвели до трагедії.

Про це повідомляє відділ комунікації Державного бюро розслідувань України.

 24 квітня 2024 року в Миколаєві на автомобільній стоянки під час необережного перевантаження боєприпасів військовослужбовцями з одного автомобіля до іншого відбулась детонація.

Внаслідок вибуху загинуло двоє бійців та ще двох поранено. Також зайнялися автомобілі, які були поряд з епіцентром вибуху.

Під час ліквідації пожежі, стався ще один вибух через який травмувалися п’ять рятувальників, що приїхали на виклик.

Наразі ДБР відкрито кримінальне провадження за фактом порушень правил поводження зі зброєю (ч. 3 ст. 414 КК України).

Досудове розслідування триває.

Процесуальне керівництво здійснює Миколаївська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону.

Днями Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Миколаївщину, щоб ознайомитися з проєктами розмінування, які реалізуються за підтримки МЗС Німеччини. Данська рада у справах біженців (DRC) провела демонстрацію машини для розмінування. Це перша машина такого типу, яку організація починає використовувати в Україні.

Володимир Зеленський зустрівся з міністром підприємництва Данії Мортеном Бедскоу. Він наголосив, що Миколаївщина потребує негайної підтримки. Президент відзначив ефективність реалізації патронату Данії над відбудовою Миколаївщини та висловив сподівання на допомогу в пошуку додаткових систем ППО для області.

На території Миколаївської області існують кладовища, де є великий ризик натрапити на вибухівку. Йдеться про ті місця, які були під окупацією. Однак, навіть після обстеження, неможливо гарантувати повну безпеку через специфіку процесу. Висока трава та рослинність, а також нові обстріли рф ускладнюють ситуацію.

З початку війни, водолази обстежили та розмінували 28,4 га акваторії регіону. Через збройну агресію росії вибухівкою засмічені як ділянки на суші, так і акваторія, особливо в регіонах, які перебували під окупацією, де велись активні бойові дії та тих, що постраждали після підриву окупантами греблі Каховської ГЕС.

Наразі на Миколаївщині працює 10 піротехнічних розрахунків, які розміновують "на землі" та ще один водолазний, що займається розмінуванням водойм.

Анна Бальчінос

Поділитися