Що зміниться: Верховна Рада ухвалила закон «Про електронні комунікації»

Що зміниться: Верховна Рада ухвалила закон «Про електронні комунікації»

Верховна Рада ухвалила 30 вересня євроінтеграційний Закон № 3014 «Про електронні комунікації», який регулює сферу надання послуг телефонного зв’язку та інтернет-доступу. Закон захищатиме права абонентів і поліпшить умови розвитку телеком-бізнесу. 

У 2019 році експерти BRDO адвокували імплементацію нового Кодексу ЄС, а не старих Директив, що зазначені у Додатках до Угоди про Асоціацію. Цей шлях компенсує відставання України у виконанні Угоди про Асоціацію. Перший текст законопроекту на базі Кодексу ЄС був розроблений експертами BRDO та презентований в Офісі Президента 27 серпня 2019 року. Текст законопроекту до першого читання готувала робоча група на базі Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації. У складі робочої групи працювали представники операторів, провайдерів, асоціацій та експерти Офісу ефективного регулювання BRDO. 

Що змінюється для абонентів

Держава забезпечить фінансову і географічну доступність інтернету на всій території України;

Абонент зможе обрати конкретну послугу поза "пакетом" послуг;

Операторів зобов'яжуть повідомляти про мінімальну, середню та максимальну швидкість надання послуги інтернет, аби абонент при виборі постачальника послуг міг точно розраховувати на чітку мінімальну швидкість послуги;

З’являється можливість позасудового врегулювання спорів між абонентом та оператором. Це дозволить абонентам більш ефективно і швидко захищати свої права. 

Що змінюється для бізнесу

Зменшаться бюрократичні перепони для впровадження нових технологій. Відтепер, якщо оператор хоче використовувати нову технологію для надання послуг, йому не потрібно буде отримувати обов’язковий дозвіл від держави. 

Оператори отримають дозвіл розгортати малопотужні базові мережі за спрощеною процедурою без присвоєння радіочастот для окремого обладнання. Це, наприклад, сприятиме швидшій появі 5G технологій. 

Український телеком-ринок стане більш привабливим для європейських інвесторів, бо оновлене регулювання гармонізоване з європейським законодавством. 

Розгортання фіксованих і мобільних мереж широкосмугового доступу (ШСД) до інтернету стане дешевшим. Закон передбачає можливість операторів отримувати доступ до інфраструктури один одного

Оператори матимуть змогу передавати свій радіочастотний ресурс в користування третім сторонам за згодою НКРЗІ. 

Що змінюється для держави та міжнародних партнерів

У держави з'явиться об’єктивна інформація про стан покриття інтернетом території України, аби будувати мережі в регіонах, де його немає. Оператори будуть зобов’язані проводити географічні огляди мереж та оновлювати дані не рідше, ніж раз на рік.

З’явиться прозора електронна система для взаємодії всіх гравців ринку — там можна буде отримувати адміністративні послуги та доступ до реєстрів та баз даних.

Ухвалений Закон виконує зобов’язання згідно з Угодою про Асоціацію та гармонізований з оновленим законодавством ЄС. 

Закон вступить у силу 1 січня 2022 року. Щоб цей документ повноцінно запрацював, Уряд протягом року має оновити низку підзаконних актів. 

Поділитися