19 квітня 2024 р. 22:57

Майже мільярд виборців, голосування в сім етапів: стартували наймасштабніші в історії вибори у світі

Передвиборчий мітинг 4 квітня 2024 року, Індія. Фото: Anuwar Hazarika/NurPhoto/Getty Images

(Передвиборчий мітинг 4 квітня 2024 року, Індія. Фото: Anuwar Hazarika/NurPhoto/Getty Images)

19 квітня 2024 року у Республіці Індія починаються парламентські вибори, на яких проголосує майже 10 відсотків населення планети. Інтент докладно писав про індійський державний лад та президентські вибори в цій державі, а також зв’язок між виконавчою та законодавчою гілками влади в циклі "Виборчі системи світу". Сьогодні розповідь про парламентські вибори в країні.

19 квітня стартує першій з семи етапів (останній 1 червня) голосування за членів нижньої палати індійського парламенту Лок Сабхи, який має назву Сансад. Кожні вибори в Індії стають наймасштабнішими у світі за всю історію. З майже 970 мільйонами людей, які мають право голосу на виборах 2024 року, Індія знову побила свій власний рекорд. На виборах 2019 року було зареєстровано 900 мільйонів виборців, а явка склала 67%, тобто 615 мільйонів людей проголосували. Це був найвищий відсоток за всю історію, і вперше без стійкого гендерного розриву між явкою чоловіків і жінок.

Як голосують громадяни Індії

Прем’єр-міністр на шляху до третього терміну

Опозиційні партії

Головні питання напередодні виборів

Як голосують громадяни Індії

Майже кожен голос в Індії віддається в електронному вигляді за допомогою машин для електронного голосування. Виборці повинні натиснути одну з синіх кнопок, розташованих навпроти серійного номера, імені та символу обраного ними кандидата або варіанту "жоден з вищезазначених". Машина для голосування складається з трьох блоків:

  • блок голосу;
  • блок управління для відповідального працівника, який забезпечує можливість виборця проголосувати лише один раз;
  • блок перевірки виборчого бюлетеня, що виробляє паперовий талончик, який виборець бачить через прозорий екран протягом приблизно семи секунд, перш ніж він потрапляє до опечатаної скриньки для таємного голосування.


Машина для електронного голосування. Фото: The Hindu

Блок управління розміщується поруч з відповідальним офіцером, в той час, як два інших блоки знаходяться в кабіні для голосування, де виборець може зробити свій вибір таємно. Кожен блок для голосування може містити 16 варіантів кандидатів, включно з варіантом "жоден з вищезазначених". Загалом 24 таких пристрої можуть бути підключені до блоку управління, що означає, що один пристрій може обслуговувати до 384 кандидатів, якщо на одне місце балотується стільки. Вперше машини для електронного голосування були використані в Індії на довиборах до асамблеї Парур у південному штаті Керала в 1982 році. З 2000 року вони були широко впроваджені в країні.

Виборча комісія Індії неодноразово обіцяла "дати можливість кожному проголосувати", встановивши 5,5 мільйона машин для на більш ніж мільйоні виборчих дільниць по всій країні. Їх можна знайти як у переповнених містах, так і в ізольованих районах на віддалених територіях, від засніжених Гімалаїв до західної пустелі Раджастхану та крихітних островів в Індійському океані. Виборчі правила Індії вимагають, щоб виборча дільниця була доступна в межах 2 кілометрів від кожного будинку. Це означає, що члени виборчих комісій та волонтери повинні транспортувати електронні машини у віддалені регіони будь-якими засобами, включаючи верблюдів, мулів, яків або слонів, залежно від місцевості. Загалом для проведення голосування буде мобілізовано 15 мільйонів працівників виборчих комісій та співробітників служб безпеки.


Працівники виборчих комісій несуть машини для електронного голосування. Фото: AP Photo/Anupam Nath

В Індії діє мажоритарна виборча система. Кожен виборець обирає кандидата з-поміж висунутих, і той, хто отримує найбільшу кількість голосів, оголошується переможцем. Індійці обиратимуть 543 з 545 депутатів до Лок Сабхи на п'ятирічний термін. Ще два місця зарезервовані для англо-індійської громади, членів із якої призначає президент Індії.

Місця розподіляються між штатами пропорційно до чисельності населення: більше людей - більше місць. Приблизно 25% (131 місце) конституційно зарезервовано для депутатів, які походять з двох вразливих груп: зареєстрованих каст (ЗК), також відомих як даліти, та зареєстрованих племен (ЗП), індійських племінних народів, або адівасі. Вісімдесят чотири місця відведено для ЗК і сорок сім - для ЗП. У цих округах брати участь у виборах можуть лише кандидати від захищених груп, хоча всі повнолітні громадяни, які мають право голосу, можуть голосувати.

Хоча парламент Індії нещодавно ухвалив новий закон про виділення третини місць у законодавчих органах для жінок, реалізація цього закону була відкладена на кілька років. Щоб отримати більшість місць, політична партія повинна провести до Лок Сабхи 272 депутати. Така партія сформує уряд і призначить прем'єр-міністра. 

Прем’єр-міністр на шляху до третього терміну

На виборах 2014 та 2019 перемагала Бхаратія джаната парті (БДП), тобто Народна партія Індії, на чолі з Нарендрою Моді. Моді та його БДП залишаються надзвичайно популярними, і багато хто очікує, що він залишиться при владі ще на п'ять років.


Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на передвиборчому мітингу. Фото: AP Photo/Altaf Qadri

Моді вперше був обраний прем'єр-міністром у 2014 році за програму розвитку та боротьби з корупцією. Він справді запровадив соціальні реформи та легко здобув другий термін у 2019 році, цього разу на більш очевидній платформі індуїстського націоналізму. Допомагає Моді й те, що економіка, як очікується, зросла приблизно на 8% за останній фінансовий рік, який закінчився 31 березня, що є найшвидшим показником серед великих країн. Однак плоди бурхливого економічного зростання більш помітні в містах, ніж у сільській місцевості. Щоб допомогти сільським жителям впоратися з бідністю та високими цінами, уряд роздав безкоштовні пайки 814 мільйонам індійців з початку пандемії COVID-19.

І не тільки пайки сприяють популярності БДП. У січні цього року Моді очолив освячення грандіозного храму індуїстського бога-царя Рами на місці, яке вважається його батьківщиною, виконавши 35-річну обіцянку індуїстсько-націоналістичної БДП. У 1992 році натовп зніс мечеть 16 століття на цьому місці, яка, на думку багатьох індуїстів, була побудована на місці зруйнованого індуїстського храму за часів правителя Великих Моголів Бабура.

Опозиційні партії

Головним конкурентом БДП є Індійський національний конгрес (ІНК), який керував країною протягом більшої частини 77 років з моменту здобуття незалежності (1947 рік), але зараз перебуває у стані занепаду. Конгрес дав Індії першу і єдину прем'єр-міністрку Індіру Ганді та запровадив комплексні економічні реформи в 1991 році, проклавши шлях для розвитку відкритої ринкової економіки. Але він втратив владу у 2014 році під натиском Моді та низки звинувачень у корупції. 

Найзапекліший опонент Моді та головний агітатор Конгресу Рахул Ганді ніколи не був міністром у федеральному уряді чи уряді штату, не привів свою партію до перемоги на загальних виборах і пішов з посади голови партії після невдалого виступу на останніх парламентських виборах у 2019 році. Проте він залишається в центрі опозиційної політики Індії та головною мішенню Моді. Його батько, бабуся та прадід були прем'єр-міністрами й керували країною понад 37 років.


Рахул Ганді. Фото: Sanjeev Verma/Hindustan Times/Getty Images

Намагаючись не допустити чергової перемоги Моді, Конгрес створив альянс з іншими опозиційними лідерами, в тому числі з великими регіональними партіями. Індійський національний інклюзивний альянс розвитку, що скорочується англійською до INDIA, розпочав свою кампанію наприкінці березня на засадах "порятунку демократії". Альянс, найбільшою складовою якого є ІНК, включає широкий спектр партій, від Всеіндійського конгресу тринамулу (правляча партія в штаті Західна Бенгалія), Аам Аадмі парті (або "Партія простих людей", правляча політична сила в Делі) і Дравіди Муннетра Кажагам (правляча в Таміл-Наду) до менших партій, таких як Комуністична партія (марксистсько-ленінського) визволення Індії та Мусульманська ліга Індійського союзу.

Блок INDIA потерпає від міжусобиць і ще не висунула свого кандидата на посаду прем'єр-міністра. Опозиція також перебуває під тиском того, що вона називає кампанією БДП, спрямованою на послаблення опонентів Моді. Кілька відомих членів опозиції, в тому числі головний міністр Делі Арвінд Кеджрівал, були заарештовані або перебувають під слідством державних органів, що їхні партії назвали політичним тиском. Федеральні податкові органи заморозили банківські рахунки Конгресу і вимагають від нього сплатити ще 218 мільйонів доларів податків. БДП заперечує політичне втручання. Тим часом ще одна перемога Моді закріпила б його місце як одного з найважливіших і найтриваліших лідерів Індії.

Партія Моді та її союзники, що складають Національний демократичний альянс, згідно з опитуваннями, можуть здобути понад 400 місць у Лок Сабсі, що дасть їм достатньо голосів для зміни конституції Індії. Цей показник також посилить їх абсолютну більшість, отриману у 2019 році, коли БДП здобула 303 місця, а ІНК лише 52. Тепер же першій в історії індійській партії пророкують усього 38 місць, і ще до 30 - партнерам по INDIA.

Кожна партія має символ, закріплений за нею виборчою комісією, який з'являється на виборчих машинах, допомагаючи десяткам партій диференціювати себе, а виборцям - зробити свій вибір у країні, де близько чверті населення неграмотні. Це такі повсякденні предмети, як вентилятор, гребінець і манго. Символ правлячої БДП - лотос, а Конгресу - піднята долоня. Символ Аам Аадмі парті - це мітла, що нагадує про її походження з антикорупційного вуличного руху.

Головні питання напередодні виборів

Індія є найбільшою демократією у світі, але за десять років правління БДП, на думку аналітиків, популіст Моді посилив контроль над її демократичними інститутами. Меншини, особливо 200-мільйонне мусульманське населення країни, заявляють, що зазнають переслідувань через індуїстсько-націоналістичну політику БДП. А Моді звинувачують у тому, що він змушує замовкнути своїх критиків, в тому числі шляхом утисків незалежних ЗМІ. У щорічному Світовому індексі свободи преси Індія опустилася зі 140-го місця у 2014 році, коли Моді прийшов до влади, до 161-го зі 180 країн у торішньому списку. Від знесення ісламських пам'ятників до перейменування міст, заснованих давніми мусульманськими правителями, і перегляду підручників історії - правління Моді стало титанічним зрушенням для Індії, яка відійшла від своїх світських основоположних цінностей і перетворилася на індуїстську націю. Аналітики кажуть, що ще один термін БДП підштовхне Індію йти далі цим шляхом.

Прихильники Моді вказують на його економічні досягнення: Індія готова стати потужною державою XXI століття, оскільки її економіка швидко зростає. Вони кажуть, що її присутність на світовій арені, включно з проведенням саміту G20, а також історичною висадкою апарату на Місяць, закріпила Індію як сучасну світову державу. Але в той час, як економіка держави зростає, найбільш населена країна світу не змогла створити достатньо робочих місць для мільйонів молодих людей, які намагаються знайти роботу. На кінець 2023 року рівень безробіття серед молоді віком від 20 до 24 років становив приголомшливі 44,4%. Фермери також стали великою загрозою для правлячої партії в останні роки, неодноразово виходячи на вулиці з вимогою посилити захист їхнього економічного добробуту, включаючи вищі фіксовані ціни на їхні врожаї. Сільське господарство є основним джерелом засобів до існування для близько 55% населення Індії, і раніше фермери мали успіх, змушуючи Моді скасувати непопулярну аграрну політику.

Отже, найбільш ймовірно, Індія продовжить рухатись шляхом індуїстського націоналізму, з економічним розвитком, але також і всіма проблемами, викликаними популізмом. У передвиборчій кампанії складно знайти щось з приводу України, адже Індія з 2022 року займає нейтральну позицію в російсько-українській війні, і хоча й надавала нам незначну гуманітарну допомогу, навіть не збирається розривати зв’язків із росією. Наступні п’ять років покажуть, чи таке партнерство не "заразить" найбільшу демократію світу хворобою авторитаризму.

Олексій Воронко

Поділитися