28 січня 2021 р. 14:51

Тренінги та крісло за 800 доларів: на що витрачають кошти одеські комунальники

Тренінги та крісло за 800 доларів: на що витрачають кошти одеські комунальники

КП "Спеціальне підприємство комунально-побутового обслуговування" Одеської міської ради опікується доглядом за цвинтарями та організацією поховань. Останнім часом підприємство провело кілька сумнівних закупівель. Наприклад, заплатили майже 50 тисяч гривень за хостінг, придбали крісло майже за 800 доларів, заплатили за участь у навчальному курсі про те, чим загрожує замовнику контроль у сфері закупівель.

13 січня 2021 року комунальне підприємство придбало послуги хостінгу. У підприємства є сайт. Певно за послуги саме для цього ресурсу вирішили заплатити 49 тисяч 200 гривень. Хоча, згідно з даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, зазвичай українські бюджетні установи платять на порядок менше - 1,5-5,5 тисяч гривень. 

На жаль, на сайті постачальника послуг інформації про ціни на послуги хостінгу немає. Але, згідно з даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, у цього самого постачальника, підприємця Юрія Остюченка, КП "Спеціальне підприємство комунально-побутового обслуговування" купувало з 2017 року комп’ютерну техніку та послуги з ремонту і обслуговування комп’ютерної техніки.

Цікаво, що техніку купували двічі, на початку 2017 та 2018 років. Витратили на комп’ютерне обладнання 190 тисяч гривень. А от на ремонт - 290 тисяч гривень. Більше цей постачальник ні з ким з розпорядників бюджетних коштів договорів не укладав. 

А от за договорами з КП "Спеціальне підприємство комунально-побутового обслуговування" освоює або вже освоїв 577 тисяч 200 гривень. 
Наприкінці минулого року, 21 грудня, КП придбало директорське крісло за 20 тисяч 656 гривень.

А от у листопаді минулого року підприємство не пожаліло майже 9 тисяч гривень, щоб взяти участь у навчальному курсі на тему, чим ЗАГРОЖУЄ контроль у сфері публічних закупівель.



Той самий постачальник продав нашому КП журнал за 5 тисяч 280 гривень. Точніше спецвипуск до журналу Держзакупівлі. І участь у тренінгу елітного клубу закупівельників за 2 тисяч 900 гривень.

І навіть після елітного тренінгу КП все ще потребує порад у сфері закупівель. Мабуть, саме тому довелося сплатити 3600 гривень за доступ до порталу Радник у сфері публічних закупівель. 

На початку року витратили 60 тисяч гривень на консультації щодо бухгалтерської звітності. Ще за 80 тисяч замовили аудиторську перевірку повного пакета річної фінансової звітності Замовника за 2019 звітний рік

І ще понад 12 тисяч на періодичні видання та посібники у галузі бухгалтерії та закупівель.

Вказаний у якості контактної особи у закупівлях Дмитро Козлов телефоном відповів, що відповідно до своєї посадової інструкції не має права надавати журналістам ніяких пояснень в усній формі. На всі питання відповідає лише керівництво і лише у письмовій формі. 

У відповідь на інформаційний запит було надано копію договору на послуги хостінгу, а також повідомили, що крісло за 20 тисяч 656 гривень було придбане для керівника підприємства у зв’язку з фізичним та моральним зносом попереднього крісла. 

Відповідно до наданого договору на надання послуг хостінгу, вартість послуг на місяць складає 4100 гривень. При цьому, власне хостінг сайту коштує 190 гривень на місяць, хостінг документообігу - 500 гривень на місяць, "Документообіг (продукт)" коштує 500 гривень на місяць, реплікація даних у хмарний сервіс - 410 гривень на місяць, а резервне копіювання даних у хмарний сервіс - 2500 гривень на місяць.

Авторка: Олена Кравченко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. 

Поділитися