20 липня 2023 р. 18:31

Деокупована Миколаївщина: шестеро на все село

Жителька Тернових Под біля дома. Фото: ЦПР

(Жителька Тернових Под біля дома. Фото: ЦПР)

Журналісти Центру публічних розслідувань здійснили експедицію до деокупованої частини Миколаївської області з метою збору інформації для майбутніх матеріалів. Як живуть люди, які повертаються на свою малу батьківщину після визволення, очима журналістів ЦПР.

Селище Тернові Поди, розташоване в Миколаївській області, протягом дев'яти місяців було окуповане військами рф. У будинках цивільних росгвардія облаштовувала свої позиції та вела вогонь по сусідніх селах. До повномасштабного вторгнення тут проживали 70 людей, зараз - шість. 

В одному з більш-менш вцілілих будинків живуть Ніна та її чоловік Володя, а також їх сусідка Тетяна. Їй не пощастило – її домівка зруйнована "асвабадителями", як Тетяна їх іронічно називає, дощенту.


Ніна вийшла нас зустрічати. Фото: ЦПР

Людям досі страшно ходити на край села – є будинки, які потребують розмінування.

Тернові Поди були окуповані рф у березні 2022 року. У будинках цивільних військові організовували воєнні штаби. Посеред кімнат досі можна побачити копанки, а вікна закриті мішками з піском. Ніна розповідає, що було дуже страшно, двох місцевих вбило снарядом. 

До приходу окупантів в селі жили 70 людей, зараз повернулись лише ті шість мешканців, які мають стіни в домівках. Після "русского мира" залишились самі руїни.


Тетяна не може жити в такому будинку. Фото: ЦПР

У березні 2023 року пресслужба ГУ Нацполіції в Миколаївській області повідомляла, що під час чергового огляду місць дислокації окупантів у селі правоохоронці виявили значну кількість зруйнованих будинків, засідки, боєприпаси та інші докази вчинення злочинів, що скоювали військові країни-агресора.


Фото: Нацполіція

Головна проблема для людей зараз - відсутність питної води, до чого доклали руку, зокрема окупаційні війська.


Отаке сміття залишили людям окупанти. Фото: ЦПР

На наше питання, чому місцеві повернулись, Ніна відповідає, що в них лишились тварини, які для них стали родиною. 


Загін для маленьких козенят. Фото: ЦПР 

"Чекали-чекали ту кізочку, вона окотилася. Таких двох гарненьких хлопчиків народила. Добу тільки пожила, бо у хребті був ворожий уламок. Але змогла народити та виходити козенят. Потім ще одна кізочка окотилася. Тепер ділимо її молоко на усіх трьох діток", - каже господиня. 


"Наскельний живопис" окупантів. Фото: ЦПР

Питну воду, хліб, одяг, миючі засоби та корм тваринам привозять одеські волонтери Наталія Чабанова та Олександр Огородник

Вони розказали нам, що зараз у селі виникає багато пожеж, які стали наслідком аномальної спеки: "Горить сухостій, вибухають снаряди, міни. Наші підопічні мало не погоріли". 

Місцева ДСНС повідомляє, що нещодавно вщент вигоріло сім будівель, що не експлуатувалися. 

Але попри всі проблеми місцеві не хочуть покидати свою домівку. Відчувається, що сіль землі – саме ці люди. Здається, що вони – справжні обереги села. Їх непохитність надихає усіх, хто до них приїжджає, а без сліз від них вже не поїдеш.

Ната Чернецька

Поділитися