21 червня 2023 р. 09:31

Чи можна утримувати людину в військкоматі: одеський блогер намагається довести, що ні

На фото: Руслан Шпак/Скриншот відео

(На фото: Руслан Шпак/Скриншот відео)

Практика, коли чоловіків утримують впродовж кількох днів на території військкомату в Одесі продовжується. З початку року у правоохоронців Одещини лежить понад 20 заяв від громадян, яких насильно утримували в ТЦК (колишні військкомати - Ред.) 

Центр публічних розслідувань дослідив, як в Нацполіції, ДБР, військовій прокуратурі та Міноборони не відкривають справу на скарги 36-річного Руслана Шпака, який одним з перших почав показувати, як тримають чоловіків в одеському територіальному центрі під час проходження медичної комісії.

Спробуємо розглянути, чи "морозять" силовики заяви щодо порушень під час мобілізації.

Що сталося?

Як повідомляв ЦПР, Шпак звернувся до силовиків с заявою, що 15 березня 2023 року його без згоди доставили до ТЦК, розташованого по вул. Заньковецької, 7/7. Руслан розповів, що тривалий час йому не давали зателефонувати, відібрали телефон. Після того, як повернули, він декілька разів викликав поліцію через оператора 102, але в ТЦК, за його словами, військові поліції повідомили, що заявка щодо виклику "не дійсна". 


Руслан Шпак знімав в TikTok з Малиновського ТЦК. Зображення: Скриншот відео

"У зв'язку з погіршенням стану здоров'я також був вимушений викликати карету швидкої допомоги через оператора 103, однак співробітники ТЦК не допускали до мене медиків, у зв'язку з чим я знову був вимушений викликати поліцію. Випустили мене лише 16 березня після того, як примусили силою отримати повістку", - пояснив Руслан.

У відповідь на свої заяви чоловік каже, що отримав лише "відписки": "Поліція передала скаргу дільничному, ДБР відписалося, що взяли на контроль, але в результаті військова прокуратура збирає всі заяви до папки та вони не хочуть порушувати кримінальні справи".

Що робити?

Що робити в такій ситуації, роз'яснює адвокат Віталій Матвєєв. Він наполягає, що спочатку треба звертатися з заявами до військової прокуратури, Нацполіції, ДБР та Міноборони.

Саме так і зробив потерпілий. Його скарги дають підставу занести ці відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Але цього не сталося.

"Відповідно до приписів ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, зобовʼязаний внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Зазначена норма зобовʼязує посадову особу зареєструвати заяву та розпочати розслідування, таких дій як перевірка викладених доводів у заяві перед її реєстрацією законом не передбачено", - зазначив Матвєєв. 

Юрист пояснив, що пункт 5 частини 1 статті 5 ЗУ "Про Державне бюро розслідувань", Державне бюро розслідувань вирішує завдання із запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військових злочинів), крім злочинів, передбачених ст. 422 КК України. 

Процесуальний кодекс дає право оскаржити до слідчого судді бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора у разі невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄДРДР. 

"Отже, підсумовуючи, якщо заява про вчинення кримінального правопорушення не була зареєстрована та не розпочато розслідування, необхідно звертатися зі скаргою до суду, тим самим суд зобов'язує орган внести відомості до ЄДРДР та розпочати досудове розслідування. Для розуміння, стадія досудового розслідування передбачає збір доказів, шляхом допиту потерпілої особи, свідків та проведення інших слідчих (розшукових) дій", - пояснив юрист.

Наразі Шпак обмірковує, чи буде звертатися до суду.

Реакція силовиків 

Комісія з журналістської етики рекомендує для українських медіа щодо висвітлення теми мобілізації не використовувати узагальнення та не порівнювати вручення повісток з "полюванням" чи "відловом" чоловіків. Ми такого не робимо, тому надіслали запити до усіх ланок силових відомств конкретно з цього приводу.

У Спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Південного регіону щодо "можливих неправомірних дій" службових осіб Малиновського РТЦК відносно Шпака нам відповіли, що звернення чоловіка дійшло до відомства та направлено для розгляду до Головного управління Нацполіції.


Зображення: відповідь Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону

Правоохоронці підтвердили, що заява до них надійшла. Також там зафіксували звернення чоловіка на "102" з приводу скарги на працівників ТЦК: "Дані звернення були зареєстровані до Журналу єдиного обліку заяв, повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Проводиться перевірка". 


Зображення: відповідь Нацполіції

Але за результатами опрацювання масиву даних Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальні провадження, в яких Шпак облікований як заявник або потерпілий, не встановлені, повідомили нам в обласній прокуратурі.


Умови, в ТЦК на вул. Занковецької, 7/7. Фото: Одеський обласний ТЦК та СП

Наш запит до Міноброни направили до Одеського ТЦК. Де нам пояснили,  що нами "запитується інформація про особу, що не є публічною інформацією". 

В ОК "Південь" нам повідомили, що звернення від громадянина дійсно надходило лінією 102: "поліцією проводиться перевірка".

Після цього ми надіслали ще один запит до правоохоронців. В ГУНП Одеської області нам відповіли, що за результатами зареєстрованої заяви була проведена перевірка: "В діях службових осіб Малиновського районного ТЦК не встановлено ознак кримінальних правопорушень. У зв'язку з чим відповідні відомості до ЄРДР не занесено".

В Державному бюро розслідувань нам заявили, що "проведення службового розслідування стосовно працівників ТЦК Малиновського району Одеської області не належить до повноважень ДБР". 

Однак детективи відомства відкрили справу стосовно начальника Одеського обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Євгена Борисова. Він підозрюється у тому, що за гроші давав вказівку підлеглим не призивати на службу військовозобов’язаних. Провадження розпочато за фактом зловживання службовим становищем в умовах воєнного стану.


На фото: Євген Борисов/Одеса-Медіа

Щодо військового також призначили службову перевірку та усунули від виконання службових обов’язків.  

Раніше екснардеп Ігор Мосійчук поширив інформацію про те, що нібито Борисов їздить на автівці преміумкласу вартістю 250 тис доларів, яку ввіз під виглядом гуманітарної допомоги, відпочивав в Іспанії під час повномасштабної війни, а на його матір оформлена вілла в цій країні. Але потім цей пост був видалений з його ТГ-каналу

Згодом медіаекспертка Зоя Казанжі підхопила цю тему без посилання на політика, але зауважила, що "показові пакування чоловіків на вулиці" мають на меті стимулювати чоловіче населення до "вирішення питання з мобілізацією по суті", а тому в Одесі найдорожчий "білий квиток".

В ОК "Південь" закликали дочекатись результатів перевірки компетентними органами, а в разі її підтвердження, не ототожнювати дії окремих персоналій з усією армією. 

В ДБР нам уточнили, що зараз ведуться слідчі дії, справу коментувати поки що рано. Детективи запевнили, що воєнком дійсно відсторонений та мають надію, що піде на пенсію. 

На скандали відреагував президент України Володимир Зеленський та порекомендував відправляти комісарів із центрів комплектації та соціальної підтримки на фронт, а на їхні місця ставити воїнів, які отримали поранення. 

"Наразі система оповіщення чоловіків удосконалюється, проте відкласти процес призову неможливо", - коментує ситуацію начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, не був використаний той потенціал, коли на початку повномасштабного вторгнення люди, спрямовані своєю внутрішньою мотивацією, відгукнулися на потребу війська: "Військо не мало можливості опанувати одразу всіх, призвати, поставити на посади, розподілити".

Гуменюк зауважила, що логіка війни передбачає втрати та у таких випадках країні "потрібно поповнювати мобілізаційний ресурс". 

Приклади утримання чоловіків в ТЦК

І все ж таки практика утримання чоловіків у військкоматах продовжується, каже одеський активіст Павло Поламарчук: "Питання залишається те саме, на якій підставі до вердикту ВЛК людей утримують на території ТЦК".

Правоохоронці відповіли на наш запит, що на 10 квітня упродовж цього року по Одеській області надійшло 22 звернення щодо затримання та примусового доставляння громадян України до ТЦК.

Так, 9 червня музики з гурту Junket приїхали в Одесу давати благодійний концерт, але замість цього опинилися у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, повідомив вокаліст гурту Дмитро Сазонов


Зображення: Скриншот поста в facebook, який зараз закритий.  

За його словами, музики планували зібрати концертом гроші для постраждалих мешканців Херсонщини. Але одразу біля вокзалу їх зупинив патрульний поліцейський та попросив документи.

В самого Дмитра була відстрочка, тож його відпустили, а інших музик посадили до автобуса та відвезли на медкомісію. 


Фото: Дмитро Сазонов

Згодом зв'язок з ними зник на деякий час, бо в них забрали телефони. Потім через знайомих та друзів вдалося передати їм трохи їжі, води, сигарет та зрозуміти ситуацію. Виявилося, що комісія визнала їх здоровими та здатними служити. Ввечері, віддавши телефони, чоловікам повідомили, що вони поїдуть на навчання. Дмитро Сазонов наголосив, що в членів гурту не було з собою навіть предметів гігієни та запасної білизни.

Як пояснила на це Гуменюк, музики, в рамках планової роботи з оповіщення військовозобов'язаних групою районного ТЦК та СП міста отримали повістки для звірки даних. Також вона наголосила, що чоловіки від початку проголошення мобілізації не з'являлися до центрів комплектування за місцем реєстрації, що було засвідчено загальною всеукраїнською базою даних військовозобов’язаних.

"Один з представників гурту мав при собі відповідні документи, що підтверджують його право на відтермінування призову за мобілізацією, у зв'язку з чим питань до нього у групи оповіщення не було. Решта отримали запрошення на проходження процедури уточнення даних та медичного огляду. Після чого, у зв'язку з відсутністю підстав для відтермінування призову за мобілізацією, чоловіки були призвані на військову службу і зараховані до команди відправки", - пояснила речниця.

Прибувши у військову частину, чоловіки не пройшли професійний відбір першочергової потреби війська і, з метою оптимізації використання мобілізаційного ресурсу, було прийнято рішення спрямувати їх за основним фаховим профілем. Музиканти доєдналися до особливого підрозділу 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, підтвердили в Одеському обласному ТЦК.

Згодом чоловіки поділилися світлинами у соцмережі у формі.


"Культурний десант", — підписав фото в facebook один з учасників гурту. Фото: Junket

Також на Одещині на пункту пропуску в Паланці під час спроби виїхати за кордон 31 березня люди у військовій формі затримали чоловіка з Києва Володимира Чаркіна. Він був внесений до системи "Шлях" та мав право перетнути кордон як волонтер, розповіла адвокатка чоловіка Анастасія Бойко. За її словами, в нього відібрали паспорт та відвезли в Одесу в Малиновський військкомат. Жінка намагалася зустрітися із затриманим, викликала поліцію, але марно. Чоловіка відпустили лише 3 квітня.

Висновки

В нас немає масового утримання чоловіків в ТЦК, але є факти порушення законодавства, коли люди скаржаться на роботу військкоматів, а силовики спускають заяву на гальма. Можливо, це пов'язано з корупцією.

Ми згодні з тим, що кожна військовозобов’язана особа має виконати свій конституційний обов’язок – з’явитися до територіального центру комплектування, уточнити свої персональні дані, звірити наявність підстав для відтермінування призову, якщо такі є. Але примусове утримування людей це порушення законодавства, з приводу чого усі причетні повинні відповідати.

Для вжиття повноцінних заходів стосовно працівників центрів комплектування, які порушують процедуру, Наталя Гуменюк просить звертатися до поліції. Але, наприклад, стосовно Шпака, в територіальному центрі пояснили, що "дехто з громадян, у спробах уникнути мобілізації та підвищити свій рейтинг в соціальних мережах, створює контент-дискредитацію Збройних Сил України, навмисно викривляючи факти".

За словами заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, скарги на незаконні дії ТЦК можна також повідомити усно по гарячій лінії: 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99. Для того, щоб оперативно розібратись і вжити заходів, необхідно назвати ім’я, прізвище та ТЦК.

І чим більше ми будемо надавати розголос таким болючим темам та створювати тим самим резонанс - тим краще. Саме так можна щось змінювати в системі, яка дісталася нам ще з радянських часів.

Ната Чернецька

Поділитися