16 жовтня 2021 р. 10:48

Чим багаті керівники нової одеської прокуратури та їх родичі

Чим багаті керівники нової одеської прокуратури та їх родичі

Бабусина квартира на двісті квадратів, мамин автопарк, котедж в подарунок і спадок на 10 мільйонів. Так свій майновий стан в деклараціях описали топпрокурори Одеської області. При цьому самі прокурори не мають ні копійки за душею.Наші колеги з миколаївського Центру журналістських розслідувань дізналися, як живуть сім'ї головного прокурора Одещини та керівників новостворених окружних прокуратур, а також, що залишилося поза їх деклараціями. 

Головний прокурор області: мамин будинок, татові машини

"Головне завдання кожного в прокуратурі - працювати на підвищення довіри людей", - сказала генпрокурорка Ірина Венедиктова, представляючи в лютому 2021 року нового керівника Одеської обласної прокуратури. Ним став Сергій Костенко. У перший же місяць на новій посаді він публічно підтримав звинувачення активіста Сергія Стерненка в розбої і викраданні місцевого депутата, а протести в Києві назвав "тиском на суд".

Керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко
Керівник Одеської обласної прокуратури Сергій Костенко

Незабаром з'ясувалося, що на посаду Костенко пройшов поза процедурою атестації, яка згідно з реформою була обов'язковою для прокурорів усіх ланок. Він покинув пост заступника начальника обласної прокуратури восени 2019 року через конфлікт з керівництвом, ще до початку масштабної "чистки" кадрів.  

За 20 років роботи правоохоронцем Костенко встиг побувати заступником прокурора Одеси, прокурором Кілійського і Київського районів, двічі - заступник прокурора області, членом кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. При цьому, судячи з декларації, Сергію Костенку вдалося заробити тільки на гараж. Житлом і автомобілями його забезпечують батьки.

Костенко разом з сім'єю проживає в будинку своєї матері, побудованому кілька років тому в Ліманці - котеджному селищі в передмісті Одеси. Його дочка не криючись демонструє новобуд, площею понад чотириста квадратних метрів, в соціальних мережах.

Площа будинку матері Сергія Костенко становить 400 квадратних метра. Повідомлення про початок будівництва подано в 2014 році
Площа будинку матері Сергія Костенка становить 400 квадратних метра. Повідомлення про початок будівництва подано в 2014 році

У декларації Сергій Костенко не вказує оціночну вартість двоповерхового котеджу. Судячи з оголошень про продаж аналогічної нерухомості в Ліманці, його вартість, ймовірно, перевищує 10 мільйонів гривень.

Вартість аналогічних котеджів перевищує 10 мільйонів гривень
Вартість аналогічних котеджів перевищує 10 мільйонів гривень

При цьому якимось успішним бізнесом його 70-річна мама Валентина Семенівна похвалитися не може. Вона є одним з 18 засновників приватизованого в 90-х роках Арцизького заводу залізобетонних конструкцій. Розмір її внеску в статутний фонд підприємства становить 500 грн, тоді як у бенефіціарного власника підприємства - 2,8 млн грн. Відповідно до фінансової звітності, з 2017 по 2020 рік завод в середньому завод отримував 660 тис. грн щорічного прибутку. Якщо його засновники ділять прибуток в залежності від розміру внеску в статутний фонд, то Валентина Костенко щорічно отримує аж ... 132 гривні. 

Констінтін і Валентина Костенки - батьки керівника Одеської обласної прокуратури
Костянтин і Валентина Костенки - батьки керівника Одеської обласної прокуратури
 
 

 

Батько головного прокурора Одещини Костянтин Степанович з 2004 по 2017 рік був зареєстрований в Арцизі як фізособа-підприємець з видом діяльності "роздрібна торгівля з лотків та на ринках іншими товарами". У 2015 році він придбав новенький позашляховик Toyota Land Cruiser Prado 150 і, звичайно ж, дозволив на ньому їздити синові. Зараз такі автомобілі продають в середньому по 1,1 млн грн. Також Костенко-старшому належить автомобіль Kia Sportage 2012 випуску. Зараз вартість такого авто варіюється від 300 до 400 тис. грн. На ньому прокурор їздив з 2013 по 2016 рік.

Запитати особисто у Сергія Костенко, як його батьки заробили гроші на покупку майна, не вдалося. Відповідь журналістам Центру передала пресслужба обласної прокуратури.

- Інформація про джерела походження коштів на придбання майна третіми особами, яким користується декларант, відповідними розділами декларації не передбачено. Крім того, декларант не володіє інформацією про походження коштів своїх батьків на придбання того чи іншого майна, - повідомила пресслужба.

Відзначимо, що дороге майно є не тільки у батьків керівника обласної прокуратури. Його 17-річної дочки з 2008 року належить квартира на 110 квадратних метрів в ЖК "Кукурудза" в центрі Одеси. Зараз в ньому продають квартири такої ж площі в середньому по 4 млн грн.

 

Вартість квартир з такою ж площею в ЖК "Кукурудза" досягає 4 млн грн
Вартість квартир з такою ж площею в ЖК "Кукурудза" досягає 4 млн грн

 

Пентхауз бабусі і "нерухомий" бізнес 

Навесні в Одесі замість місцевих прокуратур заробили чотири новостворені окружні. За словами генпрокурорки Венедиктової, реформа "не просто змінила вивіски, а перезавантажила систему". Однак крісла керівників одеських окружних прокуратур ті ж прокурори, які очолювали старі місцеві прокуратури. 

На початку цього року вони успішно пройшли співбесіду атестаційних комісій. Керівників, як і пересічних прокурорів, перевіряли не тільки на професійні якості і знання законодавства, а й на предмет доброчесності. Зокрема, члени комісій вивчали їхні доходи і майно. Як і у випадку з головним прокурором області, начальники окружних прокуратур декларують досить скромний спосіб життя, на відміну від своїх родичів.

Керівник Малиновської окружної прокуратури Одеси Андрій Стоєв працює в органах прокуратури з 2003 року. Раніше обіймав посади Дунайського транспортного прокурора, начальника відділу в прокуратурі Одеської області, Біляївського міжрайонного прокурора, місцевого прокурора Ізмаїла.

Керівник Малиновської окружної прокуратури Одеси Андрій Стоєв
Керівник Малиновської окружної прокуратури Одеси Андрій Стоєв

 

Згідно з декларацією, Стоєв не володіє ні будинком, ні машиною. Разом з сім'єю він проживає в квартирі, що зареєстрована на його 84-річну бабусю. Це пентхауз на 213 кв. м в елітному ЖК "Гранд-Парк на Говорова". У цьому ж багатоквартирному будинку купив квартиру на 90 квадратів його тесть Валерій Нєдов. Апартаменти в цьому житловому комплексі і з такою ж площею продають в середньому по 7,3 і 3,2 млн грн відповідно.

В елітному житловому комплексі родичі Андрія Стоєва придбали житло, вартістю 10 млн грн
В елітному житловому комплексі родичі Андрія Стоєва придбали житло, вартістю 10 млн грн

 

У коментарі Центру Андрій Стоєв пояснив, що квартира, зареєстрована на бабусю, була придбана його мамою Наталею Петрівною. А майно, нібито, переписали через її шлюборозлучного процесу і розділу майна. 

"Моя мама займається підприємництвом з 91 року. Весь цей час вона є суб'єктом підприємницької діяльності. Вона займалася будівництвом і реалізацією нерухомості ", - сказав Стоєв. 

Відзначимо, що ні компаній, ні ФОПа, зареєстрованих на Стоєв Наталію Петрівну, журналістам Центру знайти не вдалося.

Також Андрій Стоєв пояснив, що його тесть придбав квартиру за особисті заощадження: "більше 20 років і до сьогоднішнього дня живе і працює в Австрії на посаді заступника директора великої логістичної компанії". Однак, незважаючи на австрійську прописку, Нєдов в червні 2020 року придбав і зареєстрував в Одесі новий автомобіль Range Rover Evoque приблизною вартістю 1,5 мільйона гривень. 

Вартість Range Rover Evoque 2020 року випуску сягає 1,5 млн грн
Вартість Range Rover Evoque 2020 року випуску сягає 1,5 млн грн

 

У декларації прокурора факт покупки автомобіля не вказана. Журналіст Центру поцікавився у Андрія Стоєва, хто фактично користується автомобілем.

- Тобто, його автомобілем теж Ви користуєтеся?

- Так. Чи ні ... Так, так. Автомобілем користується моя дружина.

- А в декларації за 2020 рік вказували це? 

- Я не пам'ятаю, у мене ж немає декларації під рукою. Звичайно, я все в декларації вказував, чим користувався, - заявив Стоєв. 

Мама прокурора теж любить швидкість

Дорогими іномарками мама забезпечує і керівника Суворовської окружної прокуратури Одеси Бориса Індиченко

Високі посади в одеській прокуратурі він займає з 2016 року. Тоді 30-річного молодшого радника юстиції призначили керівником Одеської місцевої прокуратури №2 (Малиновський район). Незабаром в ЗМІ з'явилися публікації, що, можливо, цьому посприяв його батько Борис Індиченко - колись замначальника одеського УБОЗу, зараз керівник відділу "таємних агентів" НАБУ. 

Керівник Суворовської окружної прокуратури Одеси Борис Індиченко
Керівник Суворовської окружної прокуратури Одеси Борис Індиченко

 

Борису Індиченко-молодшому належить квартира на 84 кв. м в ЖК "Руслан і Людмила" в прибережній курортній зоні Одеси. На сайтах з продажу нерухомості такі квартири зараз коштують близько 4,2 млн грн. За словами керівника окружної прокуратури, майно він придбав ще до роботи в правоохоронних органах.

Борис Індиченко живе в ЖК "Руслан і Людмила", розташованому практично на березі Одеси.
Борис Індиченко живе в ЖК "Руслан і Людмила", розташованому практично на березі Одеси

 

Згідно з деклараціями за минулі роки, Борис Індиченко їздив на BMW X5 2011 випуску і Volkswagen Beetle 2015 року. Власником цих автомобілів декларант вказав Любов Євдокимову - свою маму. Однак як з'ясували журналісти Центру, її автопарк з тих пір істотно покращився. Три роки тому вона придбала AUDI A5 2017 року випуску (середня вартість 1 млн грн), а в минулому році - новий Land Rover Discovery (середня вартість 2 млн грн).

Мати Бориса Індиченко придбала новий Land Rover Discovery (середня вартість 2 млн грн).
Мати Бориса Індиченко придбала новий Land Rover Discovery (середня вартість 2 млн грн)

 

Також на Любов Євдокимову зареєстровані квартира на 55 кв. м в новобудові "Будинок на Осипова" в історичному центрі Одеси (середня вартість - 3 млн грн), офіс 72 кв. м в новобудові "Малинки" в центрі Одеси (середня вартість - 1,9 млн грн), місце для паркування на три автомобіля в ЖК "Руслан і Людмила", в якому живе Борис Індиченко (середня вартість - 1,2 млн грн) та будинок на 160 кв. м в Ліманці під Одесою (середня вартість - 3,5 млн грн). 

У коментарі Центру Борис Індиченко повідомив, що все майно його мама придбала на кошти, зароблені веденням бізнесу.

"До покупки цього майна я не маю ніякого відношення. Все, чим я користуюся, я вказую в декларації ", - сказав Індиченко.

У 2008 році Любов Євдокимова зареєструвала ФОП з єдиним видом діяльності - "здача в оренду власного нерухомого майна". Через 10 років вона створила ТОВ "Ассасмент-Центр", яке також займається нерухомістю. У власності компанії є тільки будинок в селі Усатове в передмісті Одеси. У фінансовій звітності за минулий рік доходи підприємства не вказані.

Дивіться також: ВАКС переніс ухвалення рішення щодо колишнього прокурора Одеської області Олега Жученка

Багаті родичі - щедрі родичі

 

Керівник Приморської окружної прокуратури Одеси Костянтин Царелунг
Керівник Приморської окружної прокуратури Одеси Костянтин Царелунга

 

Керівництво Приморської окружною прокуратурою Одеси довірили Костянтину Царелунгу. Раніше він обіймав посади заступника прокурора Київського району, а потім керівника Прокуратури Одеси №1 (Київський район). Незважаючи на 3 млн грн зарплати і пенсії, отримані з 2016 року, ніякого майна у головного прокурора Приморського району, згідно з декларацією, немає. Зате на його цивільній дружині Оксані Стогнійчук, прокурора Одеської обласної прокуратури, зареєстровано нерухомості на два десятка мільйонів.

Частина майна Стогнійчук отримала в спадок в 2019 році від своєї матері. Згідно з даними з реєстру нерухомості, це половина будинку, площею 325 кв. м в Одесі (друга половина належала їй і раніше, середня вартість такої нерухомості становить близько 10 млн грн), частина земельної ділянки під будинком, квартира на 132 кв. м в ЖК "9 перлина" в прибережній зоні Одеси (середня вартість 5,6 млн грн), два паркувальних місця в цьому ж ЖК (приблизно 450 тис. грн) і офіс на 92 кв. м в ЖК "Білий дім" (середня вартість - 2,5 млн грн).

У 2020 році громадянська дружина Костянтина Царелунги отримала в подарунок від свого батька Ігоря Миколайовича будинок на 170 кв. м в Одесі (середня вартість - 5 млн грн), два невеликі земельні ділянки і ще один офіс на 93 кв. м в ЖК "Білий дім" (середня вартість - 2,5 млн грн).

Садиба Стогнійчук, ймовірно, складається з двох вищезазначених будинків
Садиба Стогнійчук, ймовірно, складається з двох вищезазначених будинків

 

Теща Царелунги зареєстрована як фізична особа-підприємець з 2008 року. Тестеві з 2007 року належить третина ТОВ "Логістик Транзит". Втім, підприємство подавало фінансову звітність тільки до 2010 року і показувало збитковість діяльності. Така ж ситуація склалася і з ТОВ "Укргоссклад", одним із засновників якого був батько Стогнійчук до 2005 року.

Відзначимо, що офіційно причетний до бізнесу і батько Костянтина Царелунги. Йому належить по 15% ТОВ "Ритуал Сервіс Плюс" і ТОВ "Спецпідприємство-Сервіс". 

Журналісти Центру через пресслужбу обласної прокуратури передали Костянтину Царелунгу питання, що стосуються майна його родичів. На думку пресслужби, декларанти не зобов'язані вказувати джерела коштів для придбання майна третіми особами, а також вони не мають інформації, в якій фінансовій ситуації перебувають їхні батьки, а тим більше де вони знайшли гроші для покупки вищезазначеної нерухомості. 

На жаль, реформа прокуратури, яка повинна була очистити ряди правоохоронців від корупціонерів і непрофесійних кадрів, не виправдала очікування. Як результат, 89% жителів Півдня України не довіряють прокуратурі. А адже саме прокурори контролюють слідчі дії під час досудових розслідувань, проведення обшуків і підбір доказів слідчими, підписують звинувачення і направляють справи на судовий розгляд.

Прокурори, які не пройшли атестацію, масово відновлюються на посаді через суд. При цьому практично всі судові рішення, які стосуються «провалених» співбесід, виносяться на користь звільнених правоохоронців. 

Авторка: Оксана Орсач, Центр журналістських розслідувань

Поділитися