06 березня 2024 р. 23:02

Супервівторок 5 березня у США: за що голосуватимуть американці та що таке праймериз

На з'їзді делегати святкують висунення Гілларі Клінтон від демократів. Фото: Джо Редл/Getty Images

(На з'їзді делегати святкують висунення Гілларі Клінтон від демократів. Фото: Джо Редл/Getty Images)

За виборами президента США слідкує весь світ. Це й логічно, сьогодні важко перебільшити вплив цієї країни на світову політику, а для України це питання, яке багато формулює як питання життя чи смерті. Достатньо сказати, що затримку допомоги Україні аналітики прямо зв’язують з президентськими перегонами 2024 року. Інтент вже розглянув кого будуть обирати американці в перший вівторок листопада цього року, сьогодні розповідь про праймериз, які є важливою частиною незвичної для нас системи виборів.

Як стають кандидатом в президенти США

Для того, щоб стати єдиним кандидатом в президенти від однієї з двох основних партій США висуванець винен отримати більшість на національному з’їзду (конвенті) партії. Кількість делегатів від штату на конвент розподіляється залежно від кількості жителів.

У США конвент – це яскраве якщо не шоу, то подія.

Цього року конвент республіканців пройде на арені клубу НБА "Мілуокі Бакс", штат Вісконсин, там буде 2 429 делегатів республіканців. Ім’я офіційного кандидата буде оголошено 18 липня.


Національний з'їзд Республіканської партії 2016 року. Фото: Вікіпедія 

Демократи зберуться на з’їзд в серпні на арені клубу НБА "Чикаго Буллс", штат Іллінойс. Там очікують майже 4 тисячі делегатів, більшість буде склади 1 968 голоси. 22 серпня світ узнає ім’я офіційного кандидата від демократів. 

Де факто як проголосують депутати з’їзду стає відомо за результатами праймериз. 

Праймериз – ще не вибори, але надійна обіцянка

Праймериз (англ. primaries — попередні) або передвибори — тип голосування, у якому обирається один кандидат від партії. Зміст "праймериз" полягає в тому, щоб кандидати від однієї партії не відбирали один в одного голоси на основних виборах, оскільки їх електорат, як правило, близький.

Партійні збори, кокуси (англ. Caucus) — зустріч членів і прихильників певної політичної партії; найвищий керівний орган первинних партійних організацій. В політичній системі США партійні збори відіграють декілька ролей. Члени політичної партії або підгрупи можуть збиратись задля спільного координування власної діяльності, обговорення політичних позицій групи та номінування кандидатів на різні посади.

З сухих формулювань вікіпедії стає зрозуміло, що з погляду виборів президента країни праймериз та кокуси необхідні для того, щоб висунути єдиного кандидата від політичної сили. Ця система дозволяє ще до основного етапу електоральних змагань відсікти тих кандидатів, які мають менше шансів здобути перемогу та не дають розпорошити голоси між тими, хто займає близьку позицію. 

Праймериз буває трьох видів:

  • відкриті – голосують усі охочі, включаючи представників інших партій;
  • напівзакриті – голосують представники партії та безпартійні виборці;
  • закриті – голосують лише зареєстровані члени партії.

Але важливо зрозуміти, що саме праймериз – це не голоси самому претенденту, а лише обіцянка (дуже надійна, майже гарантія), що цей штат на загальних зборах проголосує за ту чи іншу особу. 

Супервівторок

15 січня цього року практично стартувала президентська кампанія у США праймериз, які відбулися в Айові. 27 лютого пройшли останні на цей час праймериз у Мічигані. Поки все без сенсацій. Президент США Джо Байден і експрезидент Дональд Трамп 27 лютого впевнено перемогли.

Джо Байден отримав близько 80 відсотків голосів. Зазвичай президент, що діє стає кандидатом від своєї політичної сили. Дональд Трамп, який домагається номінації від Республіканської партії, здобув 67 відсотків. У той час, як у Джо Байдена фактично немає конкурентів, суперниця Трампа Ніккі Гейлі, яка отримала близько 28 відсотків голосів, повідомила про намір продовжувати боротьбу за номінацію.

Це були п’яти праймериз та останні перед супервівторком, коли праймериз одночасно відбудуться у 15 штатах та 1 закордонній території США. Мова йде про штати Алабама, Аляска, Арканзас, Каліфорнія, Колорадо, Мен, Массачусетс, Міннесота, Північна Кароліна, Оклахома, Теннессі, Техас, Юта, Вермонт і Вірджинія, а також Східне Самоа.

Зазвичай саме після супервівторка з великим ступенем ймовірності можна назвати наступного кандидата від двох найвпливовіших партій США тому, що цей день дає близько третини учасників конвентів. 

Поки інтриги немає Джо Байден та Дональд Трамп впевнено випереджають опонентів. 


Джо Байден і Дональд ТрампФотограф: Кріс Клепоніс/CNP/Bloomberg; Дрю Ангерер/Getty Images

За результатами праймериз 5 березня CBS News написало, що президент Байден і колишній президент Трамп здобули переконливі перемоги майже в усіх штатах, які провели праймеріз висунення від Демократичної та Республіканської партії у Супервівторок, підвищуючи ймовірність загальних виборів - реваншу між ними в листопаді. 

Трамп випереджає колишнього посла в ООН Ніккі Гейлі серед широких верств електорату Республіканської партії, при цьому виборці кажуть, що імміграція та економіка є їхніми найважливішими питаннями. Гейлі відмовила Трампу в здобутті результатів у супервівторках, здобувши перемогу на праймеріз республіканців у Вермонті, що стала її лише другою перемогою в сезоні праймеріз. За думкою видання Трамп може здобути гарантовану більшість вже через тиждень після супервівторка. 

Але завжди є але

Перегони 2024 року мають додаткову інтригу – це вік лідерів та суди проти Трампа. 

Щодо Джо Байдена останнє загострення відбулося у лютому. Лікар президента США Джо Байдена Кевін О'Коннор заявив, що американський лідер здатен виконувати свої посадові обов'язки. За його словами, немає "жодних нових проблем" зі здоров'ям президента, виявлених під час цьогорічного медогляду. 

В той же день 29 лютого видання Bloomberg опублікувало результати опитування Bloomberg News/Morning Consult, яке показало, що занепокоєння щодо його віку охопило навіть найнадійніших виборців Демократичної партії. 

Загалом вісім із 10 виборців у ключових штатах сказали, що Байден занадто старий, коли їх попросили подумати про лідерів на виборах 2024 року. Опитування було проведено після спеціальної доповіді яка назвала 81-річного президента "старим чоловіком із поганою пам'яттю". Навпаки, менше половини респондентів сказали, що його майже певний суперник, 77-річний Дональд Трамп, занадто старий.

Опитування 4955 виборців проводилося з 12 по 20 лютого і має похибку в 1 відсотковий пункт.

Трамп зберігає перевагу над Байденом, якщо включити інших кандидатів — незалежного Роберта Ф. Кеннеді-молодшого, Джил Стайн із Партії зелених і незалежного Корнела Веста.

Якби вибори президента США в листопаді 2024 року проходили сьогодні, а в бюлетені були б демократ Джо Байден і республіканець Дональд Трамп, за кого б ви проголосували?

Це опитування відбувалося у ключових штатах, тому на нього варто звернути увагу. Поки можна констатувати, що Трамп випереджає президента, що діє у всіх. Тобто якби вибори відбулися у березні, то Трамп би переміг з різницею 3-7%.  

Але сам Трамп не може відбуватися впевнено. Для цього політика супервівторок почався з суперпонеділка, ось вибырка, яку зробили у Бі-Бі-Сі

4 березня 2024 року розпочнеться судовий розгляд по суті федеральної кримінальної справи "Сполучені Штати Америки проти Дональда Дж. Трампа" про ймовірну участь експрезидента Трампа у спробах скасувати президентські вибори 2020 року в США, включаючи роль Трампа у нападі на Капітолій 6 січня 2021 року. 

Велике журі оприлюднило звинувачення проти Дональда Трампа за чотирма пунктами:

  • змова з метою обману Сполучених Штатів;
  • змова з метою перешкоджання офіційним процедурам;
  • перешкоджання та спроба перешкоджання офіційним процедурам;
  • мова з метою порушення прав громадян.

Долю американського експрезидента, який хоче знову стати президентом, має визначити Верховний суд США. На нього покладене завдання вирішити, чи скасувати рішення Верховного суду Колорадо – і тоді Трамп автоматично отримає можливість потрапити у бюлетені всіх без виключення штатів. Однак для цього більшість суддів мають бути переконаними, що Дональд Трамп не брав участі у заколоті.

25 березня 2024 року розпочнеться суд "Народ штату Нью-Йорк проти Дональда Дж. Трампа".

Експрезидента США звинувачують у виплаті таємних коштів порноакторці Стормі Деніелс (справжнє імʼя – Стефані Кліффорд) під час президентської кампанії 2016 року. Слідство вважає, що він прагнув гарантувати мовчання Кліффорд про їхній сексуальний звʼязок у минулому. Кліффорд тоді саме домовлялася про інтервʼю на телебаченні, темою якого могли бути її стосунки з Трампом. Колишній адвокат Трампа Майкл Коен заявляв, що з власної кишені заплатив порноакторці 130 тисяч доларів. Згодом Трамп відшкодував йому витрати, які виявилися класифікованими як судові витрати. Через це Трампа звинувачують у фальсифікації ділової документації.


Трамп, який прибув до суду Нью-Йорка. Фото: АР 

20 травня 2024 року стартують судові засідання у справі "Сполучені Штати Америки проти Дональда Дж. Трампа, Уолтіна Наути та Карлоса Де Олівейри".

Це федеральна кримінальна справа проти Дональда Трампа, його помічника та керівника технічного обслуговування його вілли Мар-а-Лаго. Вона стосується зберігання таємних документів експрезидентом на цій віллі. Трампа звинувачують у неправомірній обробці таємних документів уже після завершення президентської каденції відповідно до Закону про шпигунство, а також у наданні неправдивих свідчень та змові з метою перешкоджанню слідству.

Тобто можна констатувати, що супервівторок 5 березня та праймериз, які відбудуться після нього - це безумовно важлива частина виборчого процесу, але "американські гірки" цього року будуть мати важливі додаткові нюанси. 

Ігор Льов

Поділитися