07 травня 2022 р. 12:52

Війна з пропагандою: як в Україні можуть відключити російські телеканали

Війна з пропагандою: як в Україні можуть відключити російські телеканали

7 квітня 2022 року очільник Одеської військової адміністрації Максим Марченко повідомив про початок роботи над відключенням від ефіру російських телеканалів, які транслюються через супутник на півдні України. За його словами, це зупинить поширення російської пропаганди та роботу ворожої розвідки на Одещині.

ІзбірКом вже декілька років звертає увагу влади на проблеми з доступом до українських телеканалів та радіо в прикордонній зоні й поширення на ці регіони російської пропаганди через передавачі в Молдові та супутник. В цьому році ми планували проведення технічного дослідження доступу до сигналу, однак війна змінила плани. Ми вітаємо плани ОВА та розбираємо, як саме може бути забезпечена така заборона.

Наш кореспондент, провівши кілька тижнів у бессарабському селі неподалік кордону з Молдовою, проаналізував вплив російського телебачення на формування громадської думки:

"Тут близько сімдесяти відсотків будинків мають супутникові антени, які були встановлені після заборони ефірної трансляції російських телеканалів. Московська пропаганда прийшлася до смаку багатьом селянам у роках. Причини дві. Перша. У селах, де мешкають здебільшого люди старшого віку, популярною мовою, крім рідних, є російська. Запровадження нашої державної мови, навіть поступове, багато з них сприймало як таке собі додаткове знущання. А частина просто не розуміла українську, адже в дитинстві її не вчили. Друга. Російські медійники дуже професійно створили в глядачів ілюзію, що Путін має "благородну мету" - відновити Радянський Союз в тому чи іншому вигляді. За СРСР тут величезна туга, адже село протягом тридцяти років, м’яко кажучи, не багатіє. На те є своя історична логіка, але людей вона не переконує. Сказати, що тут прямо чекають на російські танки, я не можу, але багато хто вважав, що Україні треба йти у фарватері Росії. 

Щоправда, з початком повномасштабної російської агресії ситуація потроху змінюється. Адже у бессарабські села приїхало багато молоді, що втекла від обстрілів та можливого нападу російських військ на Одесу. Деякі населені пункти приймають і біженців. Бессарабська молодь, що мешкає в обласному центрі, більш лояльна до України, ніж їхні батьки. Тому після 24 лютого розпочався складний процес "перевиховання" старших.

Нерідко можна стати свідком дискусій, в яких одна сторона запевняє, що ніби Україна сама винна, а на Євромайдані були нацисти, або "нащо захищати Зеленського, коли в нього така велика зарплата, а в простих людей маленька?". Тобто російські теленаративи у дії".

Подібна ситуація і в інших прикордонних регіонах. Виконавча директорка Центру розвитку громад Чернігівської області Ольга Кунтиш розповіла історію пенсіонерів, що евакуювались з Чернігова:

"Літня пара з проукраїнськими поглядами після бомбардування Чернігова, та через відсутність комунікацій у квартирі, тимчасово виїхала на батьківщину - в село, неподалік від Городні. Чоловік у телефонних дзвінках розказував сину новини з Городнянщини, переповідав історії, як орки тягли техніку за собою, і навіть корову. Насміхався з російської армії та радів деокупації Городні.

Через два тижні, щодня споглядаючи руські новини через супутникову тарілку, риторика розмови з сином змінилась. Війна - не все так однозначно, незрозуміло, хто почав. А останній приліт в Городню - взагалі невідомо, хто наніс удар. Може, й ЗСУ".

Проблема назріла давно

Координатор Центру публічних розслідувань Валерій Болган запевняє, що небезпека російської пропаганди існує вже багато років, особливо в прикордонних регіонах:

"Нам достеменно відомо, що поруч з Придністров’ям досі доступний сильний сигнал російського телебачення. Натомість сигнал українських телеканалів має недостатню потужність, а в деяких населених пунктах зовсім недоступний. Відомо це і в ОДА, однак багато років нічого для вирішення проблеми не робилося.

Ми вітаємо ініціативу обмеження доступу до пропаганди тероризму, включаючи супутниковий сигнал, однак наразі ще не маємо документів щодо технічного вирішення цієї проблеми. Річ у тому, що просто так сигнал супутника заборонити неможливо. Це можливо зробити на стадії приймача або відображення. Тобто потрібно або обмежувати право на володіння супутниковими антенами, або розробити спеціальне технічне рішення для тюнерів. В будь-якому разі це питання вимагає доопрацювання і може бути вирішено не так швидко".

Продюсерка Одеської філії НСТУ Олена Кваша каже, що Суспільний мовник також звертався до європейських операторів щодо відключення російських пропагандистських каналів:

"НСТУ зверталася до операторів, що транслюють російське ТБ, Нацрада зверталася до організації європейських мовників із закликом вимкнути RT та Спутнік. Наразі понад 30 країн їх вже вимкнули повністю чи частково.

Крім того, вимкнення трьох російських каналів у Європі входить в шостий пакет санкцій проти Росії. Про це заявила Урсула фон дер Ляєн.

Українські глядачі можуть власноруч переналаштувати супутник або просто не дивитись рашистські канали. Там, де немає цифрового мовлення, можна користуватися альтернативними засобами - інтернет-застосунком "Дія" або через онлайн-мовлення українських каналів".

Експерт у сфері телерадіомовлення Андрій Соломаха повідомив, що супутниковий оператор може обмежити територію, на яку йде мовлення, але це точно не територія однієї області або країни. За його словами, це може бути пляма, яка "вирізана" із зони мовлення. 

"Можна ввести таке обмеження на території всієї України, але це буде нерівномірно і, можливо, захоплюватиме й сусідні країни, наприклад, Молдову. Але взяти й точково обмежити територію однієї країни – неможливо. Вплинути на таке відключення може тільки рішення Європейського Союзу про те, щоб їхні телеком-оператори заборонили на території ЄС трансляцію будь-яких державних російських телеканалів", - пояснює Соломаха.

Чому ключова роль саме за ЄС?

Як розповів експерт, саме французький супутниковий оператор Eutelsat близько 20 років транслює низку російських телеканалів на всю Європу. Попри всі можливі санкції щодо російського бізнесу, через цього оператора у відкритому доступі, незакодовано транслюється пропаганда - "Перший канал", "РТР Планета", "Росія-24", "НТВ-мир". Будь-який абонент супутникового телебачення може "впіймати" мовників на свої "тарілки". 

Ці телеканали також доступні на супутнику HotBird, який поширюється з території Ірландії до Казахстану і покриває 100% території України. Є пакети російських операторів, які ніби мають бути закодовані, але це кодування дуже легко обійти.

Тим часом у регіонах України місцева влада намагається вирішити це питання самостійно. Так, Болградська районна адміністрація Одеської області на одному з засідань розглянула декілька варіантів відключення каналів:

  • роз’яснювальна робота з мешканцями щодо до переходу до інших операторів та заміни тюнеру
  • запровадження санкцій та створення перешкод для трансляції з Молдови
  • звернення до продавців електронної техніки та смарт-приставок з проханням не встановлювати програмне забезпечення, що транслює російські телеканали

На Полтавщині операторам супутникового телебачення заборонили підключати російські канали через супутник.

Також рішенням Ради оборони Полтавської області запроваджено заборону ретрансляції російських телеканалів у закладах громадського харчування, в готелях та розважальних закладах.

На Сумщині представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Лариса Якубенко повідомила, що через те, що всі російські канали на іноземних супутниках, а Україна не може їх вимкнути самостійно, Нацрада постійно звертається до власників супутників з проханням розірвати договори.

В одному зі своїх звернень голова Одеської ОВА Максим Марченко зазначив, що відключення російських телеканалів в Україні - це поступовий та довгий процес, який здійснюватиметься з міжнародною підтримкою.

"Показово зняти тарілки з кількох домівок та доповісти про виконану роботу, як це роблять деякі керівники, не є рішенням проблеми.

Наразі за допомогою західних партнерів ми робимо кроки щодо відключення супутників, які орендують російські телекомпанії. Створюємо альтернативу цим каналам, збільшуючи покриття цифрового телебачення, а також швидкісного інтернету по всій області", - зазначив Марченко.

Що ж, будемо сподіватися, що після стількох звернень та обговорень робота, яка ведеться зараз, дійсно буде результативною, та багатомільйонна аудиторія нарешті вийде з-під російського пропагандистського тиску.

Автор: Іван Сердитий

Поділитися