12 листопада 2021 р. 12:56

Європейський суд присудив компенсацію чотирьом ув'язненим Одеського СІЗО

Європейський суд присудив компенсацію чотирьом ув'язненим Одеського СІЗО

Умови утримання в Одеському СІЗО залишають бажати кращого. Крім того, в ізоляторі спалах коронавірусної інфекції.

Про це розповів представник омбудсмена у південних областях Олександр Остапенко, повідомляє Українська служба інформації.

За словами Олександра Остапенка, у 2020-2021 роках Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив чотири скарги ув'язнених Одеського СІЗО на умови утримання в ізоляторі. Загалом у південних областях суд у Страсбурзі задовольнив дев'ять подібних позовів – загальна сума компенсації, яку має виплатити Україна, становить близько 2,5 млн грн.

Усі позивачі скаржилися на умови тримання під вартою.

"Це відсутність доступу до питної води, негідні санітарно-гігієнічні умови, перенаселення в камерах, де утримувалися особи, пасивне куріння, неякісне надання медичних послуг, відсутність природного освітлення та припливної вентиляції, перебування в камерах разом із хворими особами, погане харчування", – розповів представник омбудсмена.

Остапенко розповів про спалах COVID-19 в Одеському СІЗО.

"Впевнений, що хворих може бути значно більше, але це не встановлено. Моніторинг виправних колоній показує, що у багатьох із них медичні частини заповнені засудженими, яких лікують від застуди та не тестують", – зазначив представник омбудсмена.

За його словами, карантин лише погіршив загальну ситуацію із наданням медичної допомоги.

Зазначимо, що у вересні Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу нині покійного одеського бізнесмена, співвласника готелю «Токіо Стар» Вадима Чорного, з приводу неналежних умов тримання під вартою.

У червні 2020 року прокуратура Одеської області перевірила дотримання строків тримання узятих під варту та осіб, які відбувають покарання в слідчих ізоляторах. За підсумками перевірки працівники прокуратури виявили порушення.

Поділитися