26 жовтня 2020 р. 20:23

Громадський центр правосуддя взяв участь в обговоренні безпекових викликів для Одеси

Громадський центр правосуддя взяв участь в обговоренні безпекових викликів для Одеси

Представниця Громадського центру правосуддя Юлія Лісова представила бачення та пропозиції центру щодо підвищення безпеки в місті Одеса на онлайн-дискусії «Безпека Південної Пальміри», яка відбулась 23 жовтня за ініціативи Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в Одеському регіоні.

Як повідомила пресслужбі Одеської обласної організації «Комітет виборців України», зокрема, було акцентовано на важливості включення до процесу діалогу представників вразливих груп і запровадження альтернативних засобів врегулювання конфліктів в громадах.

За модерацією регіонального координатора мережі UPLAN Андрія Крупника громадські активісти та експерти обговорили проблеми, які стосуються забезпечення безпеки в місті-мільйоннику, а також визначили шляхи налагодження співпраці між поліцією та громадськими формуваннями. Юлія Лісова, правова радниця Громадського центру правосуддя, адвокатка, ознайомила учасників з роботою Центру, зосередившись на проблемах безпеки в Одесі й регіоні.

«Локальна проблема південного регіону, яка продовжує викликати значне занепокоєння, — ромське питання». За словами адвокатки, ситуацію в Лощинівці не вдається врегулювати вже декілька років, попри зусилля державних структур, громадськості та цілої програми «Безпечна Одещина», в межах якої робилися спроби залагодити конфлікт. «Навіть більше — місцеві мешканці намагаються застосовувати протизаконні засоби вирішення конфлікту. Тому своїм завданням Центр бачить правову просвіту, підвищення правової обізнаності відносно застосування легальних способів вирішення конфліктів та використання при цьому різноманітних правових інструментів», — зазначила експертка.

Начальник Головного Штабу в Одеській області Громадського формування з охорони громадського порядку «Муніципальна громадська безпека», експерт Мережі UPLAN Микола Стадник розповів про проєкт «Безпечна Південна Пальміра», що реалізується в Одесі з 2017 року. Експерт наголосив на основних ключових аспектах проєкту: – спільному патрулюванні представників громадських утворень з правоохоронними органами; – охороні автомобільних стоянок спеціальними службами; – громадських постах охорони порядку в межах ОСББ; – службі оперативних чергових, призначених з представників громадських утворень. Микола Стадник акцентував увагу на запровадженні посади муніципального комісара, який може бути помічником дільничного інспектора й організовувати охорону прибудинкових територій. Оксана Дуліна, експертка Мережі UPLAN, підкреслила, що питання безпеки, а точніше — її забезпечення, є актуальним як для жителів міст з мільйонним населенням, так і для містечок, ОТГ.

«Саме з боку держави в цьому аспекті створена значна за обсягом, хоча і недосконала правова база, для якої спільним є наголос на співпраці влади та громадськості», — зазначила експертка.

Учасники та учасниці зустрічі були єдині у висновках про те, що, на жаль, на сьогоднішній день поліція в силу об’єктивних та суб’єктивних причин не здатна відповісти на всі очікування та виклики суспільства. Тому, громади вирішуючи питання забезпечення безпеки, шукають додаткові механізми. Одним з таких механізмів є створення громадських формувань, які беруть на себе частину функцій по забезпеченню громадського порядку. Разом з тим, учасники відмітили, що існують питання по підвищенню довіри до таких організацій, налагодженню взаємодії з національною поліцією та іншими органами державної влади, а також з фінансовим забезпеченням їх діяльності.

Діяльність Громадського центру правосуддя впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Поділитися