27 листопада 2020 р. 08:54

Громадський центр правосуддя підтримав акцію «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства»

Громадський центр правосуддя підтримав акцію «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства»

Громадський центр правосуддя в місті Татарбунари на Одещині долучився до проведення міжнародної акції «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства».

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», впродовж 25 листопада – 10 грудня, представники Громадського центру правосуддя спільно з партнерськими організаціями проведуть різні навчальні, просвітницькі та інформаційні заходи, направлені на привернення уваги до запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізації діяльності та співпраці державних установ і громадських організацій в цій сфері. 

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня у різних регіонах України в рамках акції «16 днів проти насильства» проводяться різноманітні заходи, спрямовані на те, щоб привернути увагу суспільства до проблем насильства в сім’ї, торгівлі людьми, захисту прав дітей та жінок. Міжнародна кампанія «16 днів проти ґендерного насильства» була ініційована 1991 році Центром жіночого Глобального Лідерства. Кампанія починається 25 листопада – у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, – і закінчується Міжнародним днем прав людини 10 грудня. Часові рамки кампанії були обрані, щоб символічно поєднати насильство над жінками та права людини, і наголосити, що насильство є порушенням прав людини. ООН пропонує у ці дні надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору, щоб висловити свою солідарність з рухом в ім’я майбутнього, вільного від насильства щодо жінок і дівчат. У багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі будуть підсвічені помаранчевим кольором.

Відповідно до заяви Представництва ЄС, Консультативної місії ЄС та Офісу Ради Європи в Україні, домашнє насильство – найпоширеніший вид ґендерно зумовленого насильства та найбільш поширена форма порушення прав жінок в Україні. Воно має нищівні фізичні та психічні наслідки для жінок, сімей та громад. На жаль, воно часто залишається невидимим та замовчаним через відчуття сорому чи, навіть, терпимості до насильства. Ситуація ще більше загострилась під час пандемії COVID-19 – у деяких регіонах кількість випадків насильства стрімко зросла.

Протягом 25 листопада - 10 грудня, представники Громадського центру правосуддя спільно з працівниками сектору пробації, бюро правової допомоги, поліції, суду та бібліотеки проведуть низку просвітницьких заходів. Це, зокрема, індивідуальні бесіди-уроки толерантності та доброти «Доброзичливі стосунки з оточуючими», демонстрація та обговорення фільму «Життя на продаж», виставка літератури «Зупини насильство – захисти себе», психологічний тренінг «Стоп насиллю», круглий стіл «Протидія насильству: законодавчі новації та дієві механізми правозастосування», квест для учнів та студентів «Великі права маленької людини». Також під час вуличних акцій, правники пояснюватимуть жителям громади, як захиститися від домашнього насильства, які спеціальні заходи можуть застосовуватись до кривдника та де можна отримати допомогу. Зважаючи на особливу небезпеку насильства в середовищі вразливих груп, спеціальні навчальні та просвітницькі заходи пройдуть з самотніми та багатодітними матерями в Центрі матері та дитини «Життя», а також з ромськими жінками.

Також звертаємо увагу, що з питань домашнього насильства та будь-якої дискримінації мешканці південних районів Одеської області можуть звертатися за фаховою безоплатною допомогою юристів та психологів до Громадського центру правосуддя - м. Татарбунари, вул. Центральна, буд. 50, графік роботи: понеділок – п’ятниця, 9:00 – 16:00. 

Громадський центр правосуддя - це мультифункціональний хаб, який розвиває дружнє правосуддя в громадах та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності. Діяльність Громадського центру правосуддя впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу, в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Поділитися