16 вересня 2019 р. 18:21

В Одесі випускники Ромської школи політичної активності отримали сертифікати

В Одесі випускники Ромської школи політичної активності отримали сертифікати

Теоретичні навчальні модулі у рамках програми «Ромська школи громадської та політичної активності» для представниць і представників Ізмаїльського, Кілійського, Татарбунарського, Арцизького, Березівського, Лиманського районів Одещини завершилися 15 вересня. 

Про це повідомляє пресслужба Офісу громадської організації «Правозахисний ромський центр».

Навчання, яке проводилося для переможців конкурсного відбору, тривало три місяці починаючи з липня і включало чотири модулі. Тренери – а це юристи і правозахисники – проводили заняття на теми лідерства та громадської діяльності, захисту прав людини, протидії дискримінації та захисту прав вразливих категорій, системи органів влади в Україні, реформи децентралізації, участі громадян у бюджетному процесі, виборів, проведення адвокаційних кампаній, зовнішньої комунікації та роботи зі ЗМІ. 

Під час четвертого, вересневого модулю, учасниці та учасники засвоїли основи інформаційної грамотності і критичного мислення, ознайомилися з інструментами ефективної комунікації та спробували себе у написанні пресрелізів і проведення пресконференцій у вигляді ділової гри.

«Для максимального занурення у практичний компонент громадської та політичної участі ромів, крім теорії, наш тренери проводили практикуми. Наприклад, це огляд прогресивного міжнародного досвіду політичної участі ромів, протидія «мові ворожнечі» щодо ромської спільноти та особливості захисту прав ромів у судових процесах; проблеми впровадження Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року; діяльність громадських радників в Україні; досвід та перспективи впровадження ромських радників у громадах тощо. Тепер, після завершення навчальних модулів, наші учасники і учасниці розпочнуть роботу над практичною частиною, попрацюють з представниками ромських громад у районах Одеської області, визначать коло проблем, яке хвилює громади. Крім того, ми сподіваємося, що наші випускники і випускниці розглянуть можливість балотуватися у депутати місцевих рад на майбутніх виборах. Оскільки серед сьогоднішніх випускників більша частина – це молодь, то ми покладаємо серйозні сподівання на їх представництво в органах місцевої влади, адже їх голос має бути почутим», - розповів президент «Правозахисного ромського центру» Володимир Кондур.  

«Ми отримали сильну мотивацію для подальшої роботи, отримали нові знання і зрозуміли, що все можливо. Для ромської молоді це дуже важливо. Нам розповіли про політику, про виборчі процеси, законодавство, захист прав людини, світову практику протидії дискримінації. Раніше я, мої друзі, як і часто молодь, не цікавилися політичними справами, а тепер стало дійсно цікаво. Ми знаємо, що є багато проблем у суспільстві, але точно знаємо, що всі питання можна вирішити і знайти порозуміння. А тепер ми ще й озброєні знаннями. Я думаю, нам вдасться змінити негативне ставлення до ромів, захистити права ромської громади, знайти порозуміння з усіма верствами населення, продемонструвати наше бажання плідно працювати і реалізувати наші ідеї через співпрацю з органами місцевого самоврядування», - зазначила випускниця школи політичної активності Віра Дрангой.

Випускник школи Едуард Колдорар також подякував організаторам і зазначив, що відстоювати права людини ніколи не пізно, адже вони – завжди на часі: 

«Сподіваюся, хтось із нас спробує і, може, і стане депутатом. Це було б дуже добре, бо нам час активізуватися, ставати політично грамотними, впливати на владу і реалізовувати позитивні зміни», - впевнений він.

Нагадаємо, в липні в Одесі стартувала перша Школа політичної активності для ромських лідерів і лідерок

«Ромська школа громадської та політичної активності» проводиться спільно ГО «Ромський правозахисний центр» та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (в рамках проекту «Інклюзія ромської спільноти в громадсько-політичні процеси»).

Поділитися