12 лютого 2016 р. 02:00

На Півночі Одеської області впроваджується спільна ініціатива щодо захисту земельних прав громадян

На Півночі Одеської області впроваджується спільна ініціатива щодо захисту земельних прав громадян

В лютому 2016 року Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» спільно з Котовським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочато впровадження ініціативи щодо захисту земельних прав жителів північних районів Одеської області. 

В лютому 2016 року Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» спільно з Котовським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочато впровадження ініціативи щодо захисту земельних прав жителів північних районів Одеської області. 

В лютому 2016 року Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» спільно з Котовським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочато впровадження ініціативи щодо захисту земельних прав жителів північних районів Одеської області. Метою ініціативи є посилення спроможності та налагодження системної взаємодії та комунікації між органами державної влади, місцевим самоврядуванням, неурядовими організаціями з питань оформлення права власності на землю.

Діяльність ініціативи під назвою «Подолання селянської земельної цивільно-правової прірви» передбачає тісне партнерство з органами місцевого самоврядування та районними адміністраціями, представниками адвокатської спільноти та громадськими активістами. Територіально заходи ініціативи охоплюють 9-ть районів Одеської області: Ананьївський, Балтський, Кодимський, Котовський, Красноокнянський, Любашівський, Миколаївський, Савранський, Ширяївський.

Етапи впровадження ініціативи:

1. Здійснення, оприлюднення та обговорення результатів локального аналізу щодо земельних проблем в сільській місцевості.

Локальний аналіз буде здійснюватися в двох напрямках — щодо основних земельних проблем та ефективності інформування громадян в цій сфері. В ході проведення локального аналізу щодо ефективності інформування громадян в сфері земельних відносин з боку органів державної влади та місцевого самоврядування буде здійснено аналіз та розроблено рекомендації щодо інформування та висвітлення проблеми в місцевих друкованих ЗМІ та офіційних веб-ресурсах РДА та ОМС. Об'єктом вивчення стануть місцеві газети за період 2015 року, а також офіційні сайти районних державних адміністрацій та деяких органів місцевого самоврядування.

В ході здійснення локального аналізу щодо основних проблем в сфері земельних відносин планується виявити основні проблеми в сфері земельних питань через направлення інформаційних запитів та опитування сільських жителів. В травні 2016 року заплановано провести в м. Котовську 1-й міжрайонний форум з земельних проблем в сільській місцевості. На заході представники органів державної влади, місцевого самоврядування, неурядових організацій та експерти зможуть обговорити виявлені проблеми в сфері земельних відносин в сільській місцевості, а також напрацювати рекомендації щодо їх подолання.

2. Надання безоплатної правової допомоги в сфері земельних питань.

На базі Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організовано надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги з усього спектру земельних питань.

Правова допомога надається в стаціонарному режимі в місті Котовськ. Також інформацію та консультації можна отримати за телефоном та електронною поштою.

Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: вул. 50 років Жовтня, 194-а, м. Котовськ, Одеська область, Україна,66300

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56

Електронна адреса: kotovsk.odesa@legalaid.gov.ua

З метою підвищення доступності правової допомоги, фахівцями центру також  надаються правові консультації на виїздних прийомах в сільських радах відповідно до затвердженого графіку (18 виїздів до сільських населених пунктів 9-ти районів).

3. Узагальнення, обговорення та поширення досвіду ініціативи.

За результатами проведення локального аналізу та надання правової допомоги будуть  ідентифіковані основні проблеми в земельній сфері, а також розроблені рекомендації для їх вирішення. Орієнтовно в січні 2017 року планується проведення 2-го міжрайонного форуму з земельних проблем в сільській місцевості. Основним завданням цього заходу стане обговорення напрацьованого досвіду впровадження моделі співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, НУО щодо ідентифікації та вирішення земельних проблем.

Ключовим підходом в здійсненні інціативи закладена тристороння співпраця та взаємодія на рівні місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги; органів місцевого самоврядування та районних адміністрацій; неурядових правозахисних організацій та адвокатської спільноти. Основною метою спільної роботи всіх учасників ініціативи є посилення правової спроможності територіальних громад – починаючи з інформування людей про їхні права та залучення до їх захисту, а також створення інституціональної спроможності для реалізації цих прав.

Проект "Подолання селянської земельної цивільно-правової прірви" виконується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України" спільно з Котовським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Програмної  ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження»»

Проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» – проект міжнародної технічної допомоги, що впроваджується протягом 2014 – 2018 рр. Проект фінансується Міністерством закордонних справ Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги.

Проект має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги.

Поділитися