28 березня 2024 р. 10:27

У Криму очікують нову хвилю мобілізації

Фото ілюстративне: Детектор медіа

(Фото ілюстративне: Детектор медіа)

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про можливу нову хвилю мобілізації кримчан до російської армії. Зокрема, мобілізувати загарбники можуть кримських татар.

Про це він написав у своєму телеграм-каналі, посилаючись на отриману ним інформацію про зустріч голови підконтрольного російській владі Духовного управління мусульман Криму та Севастополя Еміралі Аблаєва з російським міністром МВС Криму Ігорем Іларіоновим.

За словами Чубарова, під час зустрічі Аблаєв узяв на себе зобов'язання "сприяти залученню кримських татар до участі у війні рф проти України".

"Під час зустрічі, яка не висвітлювалася в медіа, обговорювалося питання про збільшення мобілізації чоловіків призовного віку, які живуть в окупованому Криму, до складу російської армії... Відомо, що Еміралі Аблаєв взяв на себе зобов'язання організації заходів, які, на його запевнення, "сприятимуть залученню кримських татар для участі у спеціальній військовій операції", – написав голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Раніше повідомлялось про те, що з 2014 року у Криму моніторингова місія ООН (УВКПЛ) з прав людини в Україні задокументувала 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів, журналістів та кримських татар росіянами. Про це повідомили у звіті ООН від 28 лютого.

Також в окупованому Криму 5 березня вночі пройшла нова хвиля масових обшуків. Глава Меджлісу зазначив, що обшуки проводяться фсб у Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму.

"Російські карателі увірвалися до будинків кримських татар глибокої ночі, не чекаючи ранку", - повідомив він.

Крим були змушені залишити близько 50 тисяч кримських татар. Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. За його словами, напередодні російського вторгнення на початку 2014 року, у Криму мешкало близько 300 тисяч кримських татар. Це близько 13% загальної чисельності населення півострова.

Володимир Шкаєв

Поділитися