08 січня 2023 р. 14:03

Окупанти планують вивезти до рф 100 тисяч жителів Херсонщини

Фото: getty images

(Фото: getty images)

У рф планують виділити 175 мільярдів рублів (2,4 млрд. дол.) на "переселення" в росію 100 тисяч жителів із тимчасово окупованих територій Херсонської області.

Про це повідомляє видання "Bloomberg", журналісти якого ознайомились з інструкціями до відповідного указу, які надав російським чиновникам прем'єр-міністр країни-агресора Михайло Мішустін.

Сам указ був виданий ще в жовтні 2022 року, проте частина його подробиць стала відома тільки тепер. Кошти на реалізацію плану депортації українців будуть зібрані у вигляді "одноразової виплати" від виробників вугілля та добрив.

З тим, що таке "евакуація" від рф, українці, на жаль, вже ознайомлені. Це фільтраційні табори, допити та брехливі обіцянки щодо матеріальної допомоги при переїзді до рф. Але це стосується дорослих. Дітей окупанти просто крадуть. За інформацією Офісу генпрокурора, на 8 січня 2023 року з України до рф депортовано майже 14 тисяч дітей. Раніше ми писали про те, як херсонські лікарі вигадували дітям хвороби, аби росіяни їх не вивезли.

За інформацією пресслужби Центру національного спротиву, на тимчасово окупованих територіях росіяни спочатку створюють гуманітарну кризу, припиняючи роботу аптек, медичних та освітніх закладів.

Українців, що погодилися на "евакуацію", вивозять до південних регіонів рф з переважно кавказьким населенням. Обіцяні 100 тисяч рублів зазвичай через бюрократичну тяганину люди не отримують, а повернутися на українські землі їм забороняють.

Станом на початок грудня, до росії було депортовано майже 3 мільйони українців. Про це повідомляв Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Руслан Ласкус

Поділитися