05 травня 2023 р. 14:11

Через ворожі обстріли пошкоджено електромережі Херсонщини

Фото: Укренерго

(Фото: Укренерго)

Вранці, 5 травня, ворог знову завдав удару по енергетичній інфраструктурі України. Через обстріли знову є пошкодження в розподільчих мережах (обленерго) в Донецькій та Херсонській областях.

Про це повідомили в Укренерго.

Також на Харківщині за минулу добу через масовані обстріли енергетичної інфраструктури обленерго було знеструмлено близько 4,5 тисяч споживачів в 3 прифронтових районах. Споживачі були оперативно заживлені по резервних схемах. Після дозволу військових та розмінування пошкодження були усунуті, відновлена планова схема електропостачання. 

На річках України триває друга помірна хвиля водопілля, завдяки чому активно працюють гідроелектростанції. Сонячні та вітряні електростанції також сезонно збільшили виробіток електроенергії. Загального обсягу електроенергії, виробленої з води, сонця і вітру, вистачає, щоб компенсувати потужність виведеної в ремонт частини теплової та атомної генерації.

Енергосистема працює збалансовано, дефіциту електроенергії немає. Триває експорт в Молдову, переважно в нічні години. В Україну імпорту не відбувається. 

Тепла погода допомагає більш активно  проводити ремонтні роботи на об’єктах високовольтної мережі, які зазнали російських атак. Енергосистема продовжує відновлюватись, але обсяги пошкоджень такі, що поновлення рівня надійності енергопостачання, який був до масованих обстрілів, потребує багато ресурсу та часу.

Так, 24 квітня, на Херсонщині фахівці оператора мобільного зв'язку відновили роботу однієї базової станції у селі Томарине.

Тоді ж спеціалісти Херсонобленерго відновили електропостачання у Таврійському та Новій Зорі, мешканці яких більше року жили без світла.

Також відомо, що на Херсонщині повернули електропостачання в селі Борозенському. До електромережі було підключено 589 абонентів.

До того ж, 14 березня стало відомо, що на Херсонщині росіяни атакували бригаду енергетиків. Подія трапилася в одному з населених пунктів Дар'ївської громади. Під час ворожого обстрілу фахівці виконували аварійно-відновлювальні роботи.      

Тетяна Каптур

Поділитися