14 січня 2022 р. 13:34

Встановлення МАФів в Одесі подорожчає вдвічі

Встановлення МАФів в Одесі подорожчає вдвічі

Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів готує підвищення тарифів на розміщення тимчасових споруд в місті Одесі.

Про це під час засідання постійної депутатської Комісії з питань комунальної власності, економічної, інвестиційної політики та підприємництва Одеської міської ради розповіла тимчасово виконуюча обов'язки керівника управління Ірина Ястремська, повідомляє Центр публічних розслідувань.

Також управління підготувало нові правила розміщення тимчасових споруд на території міста, які також повинні узгодити депутати.

"Я гадаю протягом двох-трьох місяців ми зможемо запустити нові тарифи. Юридична служба нам вже погодила їх, тож ми готуємо документи за регламентом для ухвалення", - зазначила вона.

Коштувати розміщення одного метра тимчасової споруди в місті за новим тарифом буде 70-75 гривень проти 35 гривень зараз. Це стосується пересувних вуличних споруд (наприклад, літні майданчики із підмостям, шатрами тощо) та елементів вуличної торгівлі (наприклад, столи та стільці кафе на вулиці). 

Також планується врахувати можливість не підвищувати тарифи для незахищених верств населення.

Втім, наразі управління очікує погодження регуляторної служби. 

За словами Ірини Ястремської, за новою методою, яку підготував Департамент економіки передбачає диференціацію коефіцієнтів під час призначення тарифів з урахування району міста. 

Вона зазначила також, що за умови узгодження усіх відповідних комісій та регуляторної служби України, нові тарифи мають запрацювати вже напочатку курортного сезону.

За підрахунками управління у 2021 році зібрали за встановлення МАФів 50 мільйонів гривень, а із введенням нових тарифів планується отримати в бюджет 90-100 мільйонів.

Нагадаємо, у листопаді минулого року спеціалісти управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів Одеської міськради нарахували в місті 20 стихійних ринків та понад 400 точок незаконної торгівлі. 

В Одесі вже працює інтерактивна мапа тимчасових споруд.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Поділитися