13 січня 2022 р. 20:29

ВАКС призначив “зниклій” експомічниці Труханова безоплатного адвоката

ВАКС призначив “зниклій” експомічниці Труханова безоплатного адвоката

Вищий антикорупційний суд 12 січня доручив Центру безоплатної правової допомоги надати адвоката експомічниці одеського міського голови Геннадія Труханова Альоні Поповій, попри наявність у неї захисника за договором. 

Це рішення ухвалила колегія ВАКСу у складі суддів Тетяни Гавриленко, Олени Танасевич (голова Вищого антикорупційного суду) та Катерини Сікори, інформує кореспондентка "Центру публічних розслідувань". 

За версією прокуратури, Альона Попова - пособниця в організації проєкту "Краян", а саме в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом придбання заводу-банкроту з однойменною назвою за свідомо вдвічі завищеною вартістю у 2016 році. Серед обвинувачених зокрема чинний мер Одеси та його заступник. 

У САП переконані, Попова узгоджувала, які документи і коли необхідно було подавати, кому і в якій формі, аби провернути резонансну корупційну схему.  Її дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 27  та ч. 5 ст. 191 КК України. 

У 2019 році Попова покинула Україну та, за версією прокуратури, переховується від органів правопорядку і перебуває у розшуку. 

У засідання ВАКСу прийшов адвокат Вадим Савчак з договором про надання ним правової допомоги, який нібито підготувала і підписала Альона Попова власноруч. 

За його словами, договір укладали електронними засобами, а документи надавали через міжнародний поштовий зв'язок. Він 24 грудня направляв ВАКСу лист, що є її адвокатом.

"Листи на кшталт всім людям світу не можуть з'явитись в матеріалах провадження", - прокоментувала головуюча Сікора.

Справа в тім, що суд за своїм внутрішнім переконанням має визначити, як саме підтверджувати згоду обвинуваченої на захист. Це можуть бути або докази листування чи застосування електронного цифрового підпису. Проте адвокат не зміг крім договору, надати підтвердження про згоду Попової її захищати.

"Я несу кримінальну відповідальність за введення в оману суд, а тому, на мою думку, не передбачено надавати жодні інші документи. Умови укладання договору - адвокатська таємниця", - відреагував Савчак. 

Насамкінець, колегія не допустила адвоката Савчака і констатувала, що захисник Попової за договором відсутній. Як наслідок, судді призначили безоплатного адвоката. 

Нагадаємо, раніше у Попової вже був адвокат з Центру безоплатної правової допомоги. Проте з його листів суд дізнався, що керівництво розірвало з ним довіреність, оскільки обвинувачена нібито має захисника за договором. Проте наказ керівника Центру суд в очі не бачив. 

Наступне судове засідання у справі "Краяну" щодо Альони Попової - 3 лютого. 

Нагадаємо, 25 червня 2019 року ексгубернатор Одеси Міхеїл Саакашвілі оприлюднив перед пресою документи так званої "чорної бухгалтерії"  Одеської міськради у вестибюлі Малиновського райсуду Одеси, де тривали дебати у справі мера міста Геннадія Труханова щодо мільйонної корупційної афери з "Краяном".  

Це знайдені і вилучені детективами НАБУ матеріали з двох флешок помічниці-консультантки Труханова Альони Попової. Згідно з протоколом обшуку, коли детективи НАБУ зайшли в дім, вона знищувала матеріали: палила документи, топила комп'ютер у ванній кімнаті і шкодила флешки, але їх вдалося відновити. За версією ексочільника ОДА, документи розкривають діяльність Одеської міськради як бізнес-проєкту чиновників, які "сидять у когось на зарплаті".

Важливо, що прокурор Валентин Мусіяка проінформував: "чорна каса" фігурує серед доказів і в цьому окремому провадженні "Краяну" щодо Альони Попової. 

Авторка: Катерина Петренко

Поділитися