15 серпня 2022 р. 18:27

В Галантерніка з'явився "новий невідомий адвокат"

Фото: ЦПР

(Фото: ЦПР)

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відклала розгляд апеляційних скарг на заочний арешт одеському бізнесмену Володимиру Галантерніку у справі щодо створення та функціонування злочинної організації в Одесі через появу нового адвоката, про якого ніхто з учасників кримінального процесу раніше не чув. 

Про це інформує судова кореспондентка "Центру публічних розслідувань" Катерина Петренко

10 серпня апеляція ВАКСу частково розглянула апеляційні скарги двох інших адвокатів бізнесмена, які просили не застосовувати до нього жодний запобіжний захід. Проте засідання після перерви відклали, бо головуючий суддя Віктор Панкулич згадав, що третій новий захисник Галантерніка вже запросив до суду матеріали справи та ознайомився з ними. Однак про нинішнє засідання його не проінформували. Прізвище захисника - Носов. Нинішні адвокати Галантерніка божаться, що вперше про нього чують. 

Цікаво, що після перерви до суду навідався помічник адвоката Носова. За його словами, він з власної цікавості, про дату засідання дізнався нібито із сайту "Судова влада України". 

‌Тому суд вирішив відкласти розгляд апеляційних скарг, щоб викликати адвоката Носова на засідання. Апеляційний вердикт буде 23 серпня. 

Важливо додати, що нинішній адвокат Галантерніка під час засідання 10 серпня заявив, що бізнесмен отримав підозру в справі лише тому, що він "одіозна особа". Захисник пожартував, що Галантернік "в тємє, но нє в долє". 

‌"Ось і я не розумію, що він не так зробив, чому він причетний до цієї справи? Я думаю, що це тому, що він одіозна особа. Якщо вбити в "Google", то буде багато критичних статей і багато таких, де він свята людина. Він одіозна людина, йому приписують, що він хазяїн Одеси. Тому до нього і причепились, бо він така знакова особа", - вважає захисник. 

Проте суддя Віктор Панкулич апелював і послався на зміст телефонних розмов, вміст знайдених у "правої руки бізнесмена" Альони Попової флеш-носіїв щодо "чорної бухгалтерії" Одеської міськради, фінансування політичної партії. 

Справа в тому, що як повідомляв під час обрання запобіжного заходу прокурор САП Валентин Мусіяка, у 2015 році Галантернік купив політичну партію «Селянська Україна». Згодом її перейменували на партію «Довіряй ділам», і саме від неї йшов на місцеві вибори Геннадій Труханов. НАБУ каже, що вони забезпечували прийняття вигідних Галантерніку рішень щодо земельних ділянок в Одесі. За версією слідства, Галантернік залучив до злочинної організації посадових осіб міської ради, щоб вчиняти тяжкі та особливо тяжкі злочини з комунальним майном. НАБУ переконує, що спільники отримували права на забудову земельних ділянок комунальної власності без конкурсної процедури – землю надавали державним органам або комунальним підприємствам у постійне користування, проте їх майже відразу передавали визначеним будівельним компаніям, афільованим з Галантерніком. Безумовно, для подальшої забудови. Прокурор запевняє, що при цьому міський бюджет не отримував жодних коштів.

Володимир Галантернік перебуває за межами України та оголошений в міжнародний розшук. Йому інкримінують скоєння низки економічних злочинів з майном комунальної власності за ч. 1 ст. 255; ч. 2 ст. 364; ст. 28; ч. 5 ст. 191 та ч. 3. ст. 209 Кримінального процесуального кодексу України.

За версією слідства, злочинна організація з-поміж чиновників Одеської міськради та низки інших осіб за період від 2016 по 2019 рік завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. Як повідомляв раніше прокурор САП Валентин Мусіяка, загалом доходи від «проєктів» Володимира Галантерніка в одній з виявлених під час обшуку таблиць становлять понад 170 мільйонів доларів США. У справі 16 підозрюваних. За даними НАБУ, особи заволоділи п’ятьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського, 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Усі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Галантерніком. Правоохоронці вважають, що злочинна організація може займатись економічним грабунком Одеси і донині. 

Поділитися