07 лютого 2022 р. 21:06

Комісія з екології забракувала програму регулювання чисельності безпритульних тварин в Одесі

Комісія з екології забракувала програму регулювання чисельності безпритульних тварин в Одесі

Постійна комісія з питань екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій розкритикувала проєкт міської цільової програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин в Одесі на 2022-2027 роки та повідомила, що не буде підтримувати ухвалення цієї програми на пленарному засіданні сесії міської ради.

Відповідне рішення комісія ухвалила на засіданні 7 лютого, повідомляє Центр публічних розслідувань.

Зазначимо, що журналіста ЦПР на засідання не пустили представники "Муніципальної варти", тож йому довелося користуватися онлайн трансляцією.   

На депутатів вплинув звіт про виконання попередньої програми, з якого, на думку депутатів виходило, що запропонована програма на 2022-2027 роки повторює таку, що діяла з 2016 року по 2021 рік. Виконання програми 2016-2021 років комісія визнала проваленим.  

Вилов однієї собаки, її стерилізація, вакцинація, перетримання впродовж трьох днів та чипізація коштувала 2 тисячі 622 гривні. У 2021 році виловили та провели усю процедуру 1 тисячі 99 собакам. У нову програму прописали необхідність вилову більшої кількості собак, що здалося депутатам нелогічним, бо якщо попередня програма діяла, то кількість тварин мала зменшуватись. 

Також депутати розкритикували роботу комунального підприємства КП "Муніципальний центр екологічної безпеки". 

Втім директорка департаменту екології Марина Савченко наполягала, що програму треба затвердити тому, що програма працювала п'ять років. 

Також департаменту закинули, що кількість людей, що звертаються в лікарні через укуси безпритульних собак, не зменшується. Тобто випускати собак на вулицю після відлову та чипізації неефективно.

Також розкритикували закладений у програмі квадрокоптер для відстеження собак. Як зазначив керівник комунального підприємства Олександр Панченко, за допомогою квадрокоптера планується ловити собак. Оператор матиме змогу відстежити тварину, яку ловлять, та скеровувати того, хто ловить. Також він зазначив, що фінансування такої програми в Одесі найгірше в Україні.

У результаті дискусії депутати вирішили, що програму будуть виносити на сесію, проте комісія не рекомендуватиме її підтримувати.  

Раніше керівниця департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Марина Савченко повідомила, що з 2007 року кількість безпритульних собак скорочена з 60 тисяч до 3,5 тисяч у 2021 році, а більшість з тих, що залишилися, вакциновані та стерилізовані.

Зазначимо, що Одеський виконком поки що не став змушувати власників собак платити за реєстрацію вихованців.

У жовтні минулого року Департамент екології Одеської міської ради запропонував передбачити в програмі охорони оточуючого середовища в місті на 2022 рік фінансування розробки проєкту комплексу для утилізації ветеринарних відходів, що буде розташований на шостому кілометрі Овідіопольської дороги.

Ще у 2017 році департамент екології одеської міської ради подав бюджетний запит на будівництво крематорію для утилізації медичних відходів і домашніх тварин. За сім років його ціна зросла втричі.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. 

Поділитися