06 листопада 2021 р. 14:49

Журналісти опублікували лист Єрмака про призначення Гриневецького

Журналісти опублікували лист Єрмака про призначення Гриневецького

У розпорядженні журналістів програми «Схеми» опинився лист від керівника Офісу президента Андрія Єрмака, датований 10 листопада 2020 року. Керівник Офісу президента звернувся до Кабінету міністрів з проханням внести подання щодо призначення Сергія Гриневецького очільником Одеської ОДА.

Андрій Єрмак просив призначити на посаду голови Одеської обласної адміністрації Сергія Гриневецького

Згодом його кандидатуру погодили на засіданні Уряду.

Як з’ясували «Схеми», за 4 дні до листа від Єрмака – 6 листопада – облдержадміністрація склала висновок щодо Гриневецького про те, що він потрапляє під дію закону «Про очищення влади». Цю перевірку в ОДА провели, коли Гриневецький подавався ще на посаду заступника голови. На підставі такої перевірки у призначенні йому було відмовлено.

Одеська обласна адміністрація склала висновок на Гриневецького про те, що він потрапив під дію закону «Про очищення влади»

Адже закон забороняє бути у владі тим, хто був на керівних посадах Компартії в часи Радянського Союзу. Гриневецький, відповідно до його офіційної біографії, з 1990 по 1991 рік був першим секретарем Роздільнянського районного комітету Комуністичної партії України Одеської області.

Чинним був люстраційний висновок і 27 листопада 2020 – в день, коли Володимир Зеленський підписав указ про призначення Гриневецького головою ОДА.

На той момент Гриневецький вже мав рішення Одеського окружного адмінсуду на свою користь – про протиправність відмови йому обіймати державну посаду, але це рішення ще не вступило в законну силу. Це сталося через два тижні після президентського указу – 14 грудня 2020 року, коли з’явилось рішення апеляційної інстанції.

У коментарі журналістам Гриневецький заявив: «Закон абсолютно чітко виписує процедуру, яку я пройшов. Більше того, я ще підкріпився рішеннями судів».

«Схеми» звернулися із цим запитанням до Андрія Єрмака. В Офісі президента на запит журналістів відповіли, що Гриневецький написав заяву про проведення перевірки, передбаченої законом «Про очищення влади». І зазначили, що дане питання «перебуває на контролі в ОП». Але про результати вищевказаної перевірки не згадали.

11 листопада 2020 року, попри люстраційний висновок, кандидатуру Гриневецького погодили на засіданні Кабінету міністрів – на посаду голови Одеської обласної держадміністрації.

Прізвище Гриневецького мало з’явитися в люстраційному реєстрі, – і бути доданим до списку тих, кому не дозволено бути на держпосаді. Але так і не з’явилося там. Чому? Одеська облдержадміністрація каже – надіслала листа з висновком до Міністерства юстиції, а Мін’юст каже – такого листа не отримували.

У Одеській облдержадміністрації повідомили, надіслали листа з висновком до Міністерства юстиції

Виходить, за даними «Схем», Володимир Зеленський призначив Гриневецького в обхід закону, а просував призначення люстрованого посадовця керівник його Офісу Андрій Єрмак.

Поділитися