18 жовтня 2021 р. 13:31

Колишньому прокурору Одеської області призначили заставу у розмірі понад 2,5 мільйона

Колишньому прокурору Одеської області призначили заставу у розмірі понад 2,5 мільйона

Вищий антикорупційний суд постановив призначити колишньому прокурору Одеської області Олегу Жученку заставу у розмірі 2 млн 616 тис. 900 грн. Це становить 1 100 прожиткових мінімумів для працездатної особи. 

Під час засідання 12 жовтня рішення не було прийнято, повідомила кореспондентка ІзбірКома. У зв'язку з тим, що обвинувачений мав вивчити деякі матеріали зі справи, судове засідання було перервано і поновилося 18 жовтня. Прокурор Валентин Мусіяка просив обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою - заставою понад 10 мільйонів гривень.

Олег Жученко на засіданні 18 жовтня заявив, що під час зустрічі з ним одеський бізнесмен Аднан Ківан пропонував йому хабар у розмірі 1 мільйон доларів США, а також надати в користування через сторонніх осіб житло в Одесі. За це Жученко, за його словами, як прокурор області мав підписати підозру Одеському міському голові Геннадію Труханову, але відмовився від пропозиції. Крім того, тодішній голова Одеської обладміністрації Міхеіл Саакашвілі, додав Олег Жученко, також радив йому оголосити таку підозру. На думку підозрюваного, його відмова і спричинила подальше правове переслідування. 

Крім внесення застави протягом 5 днів, ВАКС зобов'язав Олега Жученка не покидати місце постійного проживання в Одесі і з'являтися до суду або до прокурора за вимогою. 

Нагадаємо, Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що підписала п'ять підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За її словами, йдеться про показову справу для Одеського регіону, де підозрюваними стали мер міста, низка міських посадовців і «один відомий одесит, роль якого уважно вивчалась слідством, щоб ні в якому разі не помилитися і нічого не пропустити».

Відання «Слово і Діло» із посиланням на власні джерела стверджувало, що загалом у справі про підозру повідомили 17 особам. Зокрема, серед них: віце-мер Одеси Павло Вугельман, колишній директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор, керівниця юридичного департаменту ОМР Інна Поповська, колишній голова постійної комісії з питань комвласності ОМР Василь Шкрябай та інші. А також міський голова Одеси Геннадій Труханов, колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Як встановило НАБУ, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 рр. ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, незаконні витрати з місцевого бюджету склали 131 млн грн. 

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи, становить  689 млн грн.

11 жовтня 2021 року ВАКС постановив призначити Геннадію Труханову запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 12 тис. 700 прожиткових минимумов, тобто 30 мільйонів 213 тис. 300 гривень. Мер Одеси зобов'язаний з'являтися в суд за першою вимогою. Також він повинен здати свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон. Одразу після закінчення засідання Геннадій Труханов в інтерв'ю журналістам заявив, що таких грошей в нього немає, і він подаватиме апеляцію.

А 12 жовтня 2021 року директорці юридичного департаменту Одеської міської ради Інні Поповській було встановлено заставу у розмірі 26 мільйонів 169 тисяч гривень. Наступного дня понад 8 мільйонів гривень застави ВАКС оголосив ексголові постійної комісії з питань комунальної власності ОМР Василеві Шкрябаю.

Поділитися