14 грудня 2021 р. 17:13

Розгляд справи "Краяну" перенесли через неявку трьох захисників

Розгляд справи "Краяну" перенесли через неявку трьох захисників

Вищий антикорупційний суд 14 грудня вчергове відклав підготовче судове засідання у справі про придбання Одеською міською радою будівлі колишнього заводу "Краян" за завищеною, як вважає слідство, ціною. 

Про це інформує кореспондент "Центру публічних розслідувань" із судової зали. 

Причина - неявка захисника колишніх топ-посадовців Одеської міськради Костянтина Дорошенка через смерть бабусі. Також засідання зірвалося через неявку адвокатів Сергія Лисенка та Михайла Коротюка, які з квітня цього року ігнорують суд. Вони не з'являються до ВАКСу, оскільки, на їх переконання, деякі судді не носять захисні маски, а тому це становить загрозу їх життю та здоров’ю.

За версією слідства, мер Одеси Геннадій Труханов та ще шість осіб, серед яких топ-чиновники міськради, - виконавці корупційної схеми. Їх обвинувачують в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю. Також "новими" фігурантами цієї справи є, за версією НАБУ, головний ініціатор корупційної схеми - колишній народний депутат України Олександр Дубовий, а також організатори - ексдепутат Кілійської райради Одещини Анатолій Коломієць та чинний депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко. Проте провадження щодо них розглядається окремо. Окрім того, ще одна обвинувачена - колишня помічниця Труханова Альона Попова - перебуває в розшуці та під спецрозслідуванням НАБУ. Раніше ВАКС обрав для неї заочний арешт.

Наступна дата судового засідання у справі "Краяну" щодо "старих" фігурантів - 21 грудня. Якщо зберуться всі учасники процесу, на ньому розглянуть клопотання про відвід антикорупційним суддям, поновлення режиму відеоконференції з Приморським райсудом Одеси та питання щодо оскарження 47,5 тисяч гривень штрафу стосовно адвоката Сергія Лисенка за системні неявки до суду без поважних причин. 

Додамо, що 9 листопада судді ВАКСу наклали грошове стягнення і на адвоката Михайла Коротюка -  33.3 тисячі гривень штрафу. Причина - систематична неявка на підготовчі судові засідання.

Нагадаємо, раніше колегія суддів ВАКС визнала неповажними причини неявки на судове засідання обвинувачених екскерівника департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова у справі заводу "Краян" та наклала на них грошове стягнення – по 4 тисячі 758 гривень з кожного. Засідання мало відбутися 12 жовтня, але вони не прийшли до суду через столичні затори.

Авторка: Катерина Петренко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися