04 грудня 2021 р. 19:48

Працівникам лікарень на Одещині заборгували понад 44 мільйони

Працівникам лікарень на Одещині заборгували понад 44 мільйони

Працівники Одеського медичного клінічного центру (Лікарня водників) скаржаться на заборгованість із заробітної плати та невиплату грошей, що мають виплачувати лікарям, які працюють з інфікованими коронавірусом пацієнтами.

Як зазначили Центру публічних розслідувань працівники медичного закладу, вони навіть готові до страйку. 

У Департаменті охорони здоров'я Одеської обласної ради повідомили, що станом на 3 грудня заборгованість із зарплати працівникам медичних закладів Одещини становить 44,7 мільйонів гривень.

За інформацією департаменту, перелік закладів такий:

  • Одеська обласна дитяча клінічна лікарня – майже 2,5 мільйони гривень;
  • Одеський обласний клінічний центр - 1 млн грн;
  • Одеський шкірно-венерологічний диспансер - 2,2 мільйони;
  • Лікувально-діагностичний центр інфекційних хвороб — 265 тисяч гривень;
  • Обласний медичний центр - 3,7 млн грн;
  • Обласна психіатрична лікарня - 3,6 мільйони гривень;
  • Обласний кардіологічний центр — 255 тисяч гривень;
  • Обласна станція переливання крові — 527 тисяч гривень;
  • Обласна стоматологічна поліклініка - 1,3 мільйони гривень;
  • Обласний центр медико-соціальної експертизи - майже мільйон гривень;
  • Обласне бюро судово-медичної експертизи - 2,4 мільйони гривень;
  • Обласна база спеціального медичного постачання - 440 тис. грн;
  • Обласне патологоанатомічне бюро - 950 тис. грн.

Ще майже 24,3 млн грн винні співробітникам: Березівська, Балтська, Білгород-Дністровська, Біляївська, Великомихайлівська, Окнянська, Любашівська та Миколаївська лікарні. 

Ситуацію щодо Одеського медичного клінічного центру в Департаменті охорони здоров'я прокоментували так: "Заборгованість складається з поточної та давньої. Поточна заборгованість — місяць-два. В Одеському медклінічному центрі вона є і буквально вчора підприємство її відобразило у звітності. Винні працівникам там 1 мільйон гривень. З 2020 року це виключно ковідна лікарня. Потужність закладу 300 ліжок. 15% лише завантажені. Там нараховується 707 ставок, а фактично зайняті 409 ставок. Заборгованість в мільйон гривень виникла у вересні-жовтні. Основна причина — затримка грошей Національною службою здоров'я. НСЗУ зазначала, що підприємство (лікарня, - ред.) не виконувало вимоги НСЗУ, встановлені до "ковідних" лікарень, а саме не було в наявності автоматичного перемикаючого комутаційного обладнання. Станом на 4 жовтня в лікарні цей недолік був усунутий, тож НСЗУ поновило фінансування і лікарня має отримати 4,4 мільйони гривень, що покриє наявну заборгованість працівникам, які безпосередньо надають допомогу хворим на COVID-19. Щодо 300% ковідних доплат, то слід зазначити, що Кабінет міністрів постановив, що розмір доплат нараховується саме до 300%. Необхідно сказати, що незважаючи на відсутність коштів від НСЗУ, керівництво центру доплачувало із власних коштів підприємства 50% у вересні та 100% доплат у жовтні. Враховуючи поновлення виплат від НСЗУ, керівництво закладу буде вирішувати, скільки доплачувати, враховуючи завантаженість".

Нагадаємо, станом на 1 липня 2021 року заборгованість із зарплати на підприємствах Одеси зменшилася на два мільйони порівняно з червнем, повідомив департамент аналітики та контролю міської ради.

Окрім того, на початку червня після допису біляївської журналістки Галини Халимоник ІзбірКом звернувся до Національної служби здоров'я України із запитом щодо заборгованості із зарплати серед медичних закладів Одещини. 

Нагадаємо, відповідь містила інформацію про загальну заборгованість серед закладів, що уклали договори з НСЗУ, у розмірі в 36 мільйонів 500 тисяч 600 гривень за підсумками І кварталу поточного року. 

В серпні лікарні в Одеській області заборгували працівникам понад 10 мільйонів.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися