22 липня 2021 р. 20:01

Поліція Одещини закрила більше половини журналістських проваджень за останні 5 років

Поліція Одещини закрила більше половини журналістських проваджень за останні 5 років

Головне управління Національної поліції в Одеській області опублікувало обіцяний перелік розслідувань правопорушень відносно журналістів. Щоправда документ було опубліковано лише 22 липня, хоча заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко доручив це зробити ще 12 липня. Окрім того, документ опубліковано лише в сканованому вигляді, без машиночитної версії.

Нагадаємо, 9 липня в Одесі Національна спілка журналістів України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, журналістами, медіа-експертами та медіа-юристами провели публічні громадські слухання з питань безпеки журналістів Одеси та області. В заході взяли участь заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, голова НСЖУ Сергій Томіленко, представники поліції та медіа. Вислухавши журналістів та експертів, поліція пообіцяла опублікувати інформацію по всіх злочинах проти журналістів в регіоні з 2017 року.

Документ, погоджений заступником начальника - начальником слідчого управління ГУНП в Одеській області Олександром Саламахою, містить дані про 77 справ про неправомірні дії щодо журналістів Одещини з січня 2016-го по червень 2021 року.

Згідно з документом 44 з 77 справ поліцією було просто закрито, найчастіше за п.2 ч.1 ст. 284 КПК (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення), ще одну зупинено та одну направлено для закриття до суду. 22 справи знаходяться у провадженні. 

До суду з обвинувальним актом направлені матеріали лише щодо 4 справ (5%):

  • перешкоджання журналісту Максиму Войтенку в залі Київського районного суду у лютому 2018 року;
  • спричинення тілесних ушкоджень представнику масмедіа на пр. Шевченка у серпні 2019 року (ймовірно напад на представників телеканалу "Думская" в лотомаркеті);
  • спричинення тілесних ушкоджень біля "411 батареї" у травні 2020 року;
  • перешкоджання професійній діяльності Романа Варшанідзе у с. Великодолинське у жовтні 2020 року.

Цікаво, що деякі рішення щодо закриття справ приймалися в той же місяць, що були зареєстровані самі справи. А рішення по перешкоджанню в Подільську (зареєстровано в травні) було прийнято ще в квітні. Також закрито провадження щодо нападу та протидії журналістам ІзбірКома у 2017 році в Одеській міській раді

Зазначимо, що протягом року (за липень 2020 - червень 2021) Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) задокументувала 107 випадків нападів на громадських активістів. Згідно з результатами моніторингу, найбільше випадків переслідувань зафіксовано щодо незалежних журналістів - 44. Одеська область на другому місці в Україні за кількістю нападів на журналістів у 2020 році. 

Слідчі скерували до суду справу про погрози журналістці під час зйомки сюжету про пожежну безпеку в Одеській державній академії будівництва та архітектури. 

Інститут масової інформації (ІМІ) опублікував на своєму сайті щомісячний моніторинг «Барометр свободи слова» за травень 2021 року. У травні експерти ІМІ зафіксували 15 порушень свободи слова в Україні.  Найбільше порушень (13) було зафіксовано у категорії запобігання журналістам у проведенні професійної роботи. 

Одеська обласна державна адміністрація підтвердила, що не має інструкцій чи інших нормативних документів щодо супроводу журналістів.

Група осіб напала на знімальну групу 7 телеканалу на одеському ринку «Північний» Суворовського району під час зйомки сюжету про нелегальну торгівлю сигаретами для проєкту «Нормально». 

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів.

Повний реєстр справ за посиланням.

Поділитися