31 липня 2020 р. 18:21

“Руські раціоналізатори” перейменувалися в українських ветеранів і закуповуються за бюджетні кошти

“Руські раціоналізатори” перейменувалися в українських ветеранів і закуповуються за бюджетні кошти

Вчора, 30 липня, ГО "Одеська міська організація учасників АТО та бойових дій на території інших держав "Військовий меморіал"" опублікувала звіти про укладання восьми договорів на загальну суму 264 тисячі гривень.

Про це свідчать дані публічного модуля аналітики BI Prozorro.

За ці кошти (можна припустити, що, ймовірно, бюджетні, бо громадські організацій зазвичай не проводять закупівлі за допомогою ProZorro) організація закупила; 
продуктові набори
подарункову продукцію;
картриджі для МФУ
відновлення та заправку картриджів;
юридичні, консультаційні послуги, послуги адвокатів
квіткову продукцію;
подарункову продукцію
канцелярські товари

У прагненні вести діяльність прозоро громадську організацію "запідозрити" не вдалося - за жодним з восьми "тендерів" не опубліковано договорів чи хоча б якоїсь інформації, до якого свята купували подарунки та квіти. 

В інформації про замовника сказано, що це юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади. 

Зазначимо, що за даними аналітичної платформи YouControl, "Військовий меморіал" існує вже понад 13 років. І на початку свого існування організація називалася "АСОЦІАЦІЯ ВИНАХІДНИКІВ ТА РАЦІОНАЛІЗАТОРІВ "РУСЬКЕ ТЕХНІЧНЕ ТОВАРИСТВО". 



Саме як "Руське технічне товариство" ця організація пропрацювала дев'ять років, до травня  2016 року. "Руським технічним товариством" організація залишалася і після анексії Криму, і після початку АТО. 

Також цікаво, що Одеська міська рада зверталася до суду з приводу масової акції, заявленої "Військовим меморіалом". Справа у тому, що 2 травня 2016 року ця організація збиралася вивести під будівлю міської ради на Думську площу 500 протестувальників. Протестувальники планували вимагати залишення на посаді міського голови Геннадія Труханова. 

"28 квітня 2016 року від громадської організації "Одеська міська ветеранська організація "Військовий Меморіал" до виконавчого комітету Одеської міської ради надійшла заява якою повідомляється про те, що 02 травня 2016 року о 08 годині 00 хвилин групою громадян буде проведено акцію підтримки Одеського голови ОСОБА_4 під стінами Одеської міської Ради, за адресою м. Одеса, пл. Думська, 1. Вимоги акції: утримати на посту Одеського міського голову ОСОБА_4 для подальшого виконання службових обов'язків. Орієнтовна кількість учасників 500 осіб. Тривалість акції: з 08 години 00 хвилин до повного виконання вимог", - йдеться у документі. 


З документу випливає, що в цей день під стінами мерії також планували акцію за відставку Труханова і притягнення його до відповідальності через його російське громадянство. 

Окрім "Військового меморіалу", Володимир Шелепов, його керівник, очолює також організацію "Єдине Отечество" і політичну партію "Руський блок" міста Одеси. 

Крім того, керує ще низкою благодійних фондів та організацій, які, судячи з назв, орієнтовані на дітей та людей з інвалідністю. 





Нагадаємо, мерія оголосила тендер із закупівлі послуг з організації та проведення святкового гала-концерту до 226 річниці від дня заснування міста Одеси "за оригінальним сценарієм". Департамент культури та туризму Одеської міської ради вказав очікувану вартість заходу 3 мільйони 600 тисяч гривень. 

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

 

 

Поділитися