22 серпня 2018 р. 22:14

В Одесі стартував проект громадських розслідувань WikiInvestigation

В Одесі стартував проект громадських розслідувань WikiInvestigation

В Одесі відбулась зустріч розслідувачів з представниками НАБУ. 

Про це ІзбірКому розповіла координатор проекту в Одесі Інна Звездун.

WikiInvestigation – це crowd-розслідування (громадське розслідування) корупційних схем, яке здійснюється на інноваційній онлайн-платформі, яка буде створена вже влітку цього року. В її основі закладено принцип Вікіпедії – де всі можуть стати співавторами. Платформа працюватиме на технології Blockchain. Платформа WikiInvestigation створюється Фондом інновацій та розвитку (IDF) в рамках проекту "Підтримка запобігання корупції та розслідування за допомогою громадянської участі на місцевому рівні" за підтримки Європейського Союзу.

"Концепт, який ми придумали – онлайн-платформа WikiInvestigation – дуже інноваційний та нестандартний. Ми створюємо механізм, який підходить для групового розслідування корупційних справ, але найголовніше – це має бути не просто журналістське розслідування", – відмітив засновник Фонду інновацій та розвитку (IDF) та співавтор проекту WikiInvestigation Георгій Вашадзе.

Якщо у вас є інформація про випадок корупції з яким хочете розібратися, ви зможете на платформі почати розслідування, до якого підключаться інші активісти, можливо це буде юрист або аналітик даних. Останнім етапом розслідування буде не просто публікація фактів корупції, які доводять вину того чи іншого чиновника. Справа буде передана у відповідні органи державної влади, а громадські детективи не дозволять, щоб вона залишилася без розгляду.

Наразі проект реалізовується у п'яти пілотних містах (Одеса, Харків, Дніпро, Чернівці, Житомир), де створюється мережа слідчих, які будуть розслідувати справи з корупційною складовою, здобувати потрібні докази і доводити ці справи, а потім передавати їх в прокуратуру або в інші відповідні органи.

Проект починає співпрацю з одеським регіональним підрозділом НАБУ.

«Робота детективів Національного бюро від самого початку здійснюється пліч-о-пліч із розслідуваннями людей, яких заслужено називають « громадськими детективами». Матеріали громадських та журналістських розслідувань часто лягають в основу кримінальних проваджень НАБУ, а повідомлення та заяви про злочин, які ми отримуємо від громадськості та ЗМІ, вже стали підставою для початку досудових розслідувань», - зазначив під час зустрічі з учасниками проекту директор Одеського територіального управління НАБУ Володимир Деулін.

Нагадаємо, в Одесі вже працює Центр публічних розслідувань, що об'єднав понад 50 журналістів та громадських розслідувачів регіону.

Поділитися