22 січня 2024 р. 16:31

Будівля Державного архіву на Жуковського отримала "Блакитний щит"

Фото: Державний архів Одеської області

(Фото: Державний архів Одеської області)

Міжнародний пам'ятно-охоронний знак "Блакитний щит" розмістили на будівлі Державного архіву Одеської області за адресою: вулиця Жуковського, 18 у  рамках проєкту зі збереження культурної спадщини, у зв’язку із включенням історичного центру Одеса до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомили у пресслужбі архіву.

"Блакитний щит" – це захисна емблема Гаазької конвенції про охорону культурних цінностей. Ним позначають культурні цінності, що підлягають захисту у випадку збройного конфлікту. Конвенція була ратифікована у 1954 році 130 країнами світу. Вона разом з двома її Протоколами є основною міжнародною угодою, яка встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

У серпні 2022 року Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив перелік визначних будівель-пам’яток Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита". Утім будівля на Жуковського туди не потрапила. 

Тим часом 25 січня 2023 року, через 11 місяців після початку повномасштабного військового вторгнення, центр Одеси включили в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Зазначимо, що будівля, в якій розміщений архів — це колишня Бродська синагога, яку збудували 1860 року за проєктом архітектора Колловича. У 1920-х роках в Одесі закрили всі наявні на той момент сім синагог. У Бродській розмістили єврейський клуб. Після Другої світової війни будинок передали архіву. 

У грудні 2016 року Одеська обласна рада повернула будівлю Юдейський релігійній громаді "Хабад-Шомрей Шабос" й у 2018 році громада почала оформлювати землю під будівлею у користування. 

Своєю чергою Державна архівна служба та обласна влада почали шукати приміщення для перенесення архіву.  

З 2017 року були проведені кілька тендерів для обрання підрядника, який би прибудував нові приміщення до чинного архіву на вулиці Піроговській, але  навесні 2018 року відмовився від цієї ідеї й замислив перенести архів за межі Одеси. Задум полягав у будівництві нового архівного комплексу — біля Авангарду Овідіопольського району. Землю готово було видалити Міністерство оборони.

Будівництво попередньо оцінювали у 180 - 250 мільйонів гривень, частину з яких мала б виділити держава. 

Однак проєкт не реалізували, а у травні 2019 року Одеській міськраді пропонували передати у постійне користування громадам регіону земельну ділянку площею 0,39 га за адресою вулиця Слєпньова, 6 під будівництво нового архіву.

Утім й ця ідея не спрацювала. У червні 2020 року тодішній голова Одеської обласної адміністрації Максим Куцій заявив, що звернувся до Кабінету міністрів України з проханням сприяти перенесенню обласного архіву в будівлю Національного банку України, яка перебуває у державній власності й пустувала.

У січні того року про таку ініціативу повідомила Державна архівна служба України.

Однак у серпні 2020 року Кабінет міністрів України вирішив не передавати будівлю Національного банку України в центрі Одеси Державному архіву в Одеській області.

Тож архів продовжує займати будівлю на Жуковській.

Кирило Бойко

Поділитися