04 травня 2024 р. 22:46

У Миколаєві перевірили, якою мовою виконані вуличні вивіски та реклама

Фото: podrobnosti.mk.u

(Фото: podrobnosti.mk.u)

У Миколаєві понад 40% бізнесів перейшли на використання української мови у своїй рекламі.

Про це йдеться у щорічному звіті Уповноваженого з питань державної мови Тараса Креміня.

Зокрема, майже половина підприємців вже адаптували свої рекламні матеріали до української мови. Результати перевірки, проведеної для оцінки дотримання мовних законів у Миколаєві протягом 2023 року, показали, що з 6,5 тисяч закладів бізнесу майже 5 тисяч відповідають мовним вимогам. Водночас понад півтори тисячі порушили ці норми. Більшість з них отримали роз’яснювальні бесіди, а на деяких розміщено паперові інформаційні матеріали.

Трохи більше третини порушників виправили свої помилки до початку 2024 року після втручання уповноважених органів.

Під час обстежень було виявлено, що 1559 закладів не дотримують мовних норм. З них з 1343 суб’єктами господарювання були проведені роз’яснювальні бесіди, а також залишено паперові матеріали з інформацією на місці.

Крім того, 216 закладів були зачинені.

"До 1 квітня 2024 року з 1343 порушників 530 усунули недоліки. Робота з рештою продовжується. Також активно проводиться роз’яснювальна робота з підприємцями стосовно виконання мовних законів та поширення інформаційних буклетів із санкціями у випадку невиконання норм", – йдеться у звіті.

А тим часом Одеська область посідає третє місце за кількістю звернень щодо порушення мовного закону у 2023 році. Антирейтинг очолює Київ, а на другому місці – Харківщина.

У 2022 році до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 117 звернень громадян щодо порушень функціонування державної мови у сфері освіти, що на 25% менше, ніж у 2021 році.

Раніше повідомлялося, що в 2022 році Кремінь зафіксував порушення мовного законодавства Одеським національним медичним університетом. Про також склали відповідний акт. 

Ірина Глухова

Поділитися