08 вересня 2023 р. 11:09

ЮНЕСКО внесло Одеську обсерваторію до Міжнародного списку цінностей, які перебувають під посиленим захистом

Одеська обсерваторія. Фото: Вікіпедія

(Одеська обсерваторія. Фото: Вікіпедія)

Вчора, 7 вересня, під час засідання Комітету Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу України і прийняв рішення про внесення 20 об'єктів на території України під посилений захист. Ініціатива надійшла від Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) та Міністерства оборони України, які підготували запит до Секретаріату Гаазької конвенції щодо внесення 20 об'єктів до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Про це повідомляє пресслужба МКІП.

Мова йде про більшість об’єктів, які входять до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та до попереднього Списку світової спадщини ЮНЕСКО, без врахування об’єктів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, історичного центру Одеси та Чернігова.

Так, з Одеської області до списку об’єктів, які потребують посиленного захисту потрапила Астрономічна обсерваторія Одеського національного університету та Геодезична дуга Струве, розташована у селі Старо-Некрасівка.

«Вже понад 500 днів український народ продовжує виявляти свою стійкість та демонструє свою рішучість у боротьбі з агресором. Ми не сприймаємо війну як звичайну річ. Ми не приймаємо ні окупацію наших територій, ні знищення нашої культурної спадщини. Тож нехай це засідання буде ще одним кроком нашої спільної місії – збереження та відновлення об’єктів культурної спадщини», – зазначила під час виступу на засіданні комітету заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар.

Виступ Анастасії Бондар. Фото: МКІП

Нагадаємо, спеціально до Дня міста Одеси філія "Укрпошти" випустила марку, присвячену внесенню історичного центру Одеси до Основного списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Також місія Організації об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) склала перелік з 52 будівель понівечених російськими обстрілами в Одесі.

Наслідки для культурної спадщини та реакцію міжнародної спільности на обстріли історичного центру Одеси дивіться в матеріалі Інтента.

Сергій Лозовський

Поділитися