31 січня 2020 р. 10:54

Одеські ЗМІ найчастіше пишуть про децентралізацію та транспортну реформу

Одеські ЗМІ найчастіше пишуть про децентралізацію та транспортну реформу

Упродовж 5 місяців (серпень - грудень 2019 р.) експертами проєкту  "Протидія дезінформації: регіональний вимір" на території Одеси та Одеської області разом з Одеською обласною організацією "Комітет виборців України" було проведено моніторинг 15 регіональних видань: 5 друкованих та 10 онлайн. Відзначимо, що друковані медіа в регіоні мають проблеми з розповсюдженням і результати їх моніторингу ще в процесі підготовки.

Серед регіональних онлайн видань до моніторингу було включено такі ЗМІ: Трасса Е-95, 04849.com.ua, Измаил.City, Овідіопольські новини, Рени-Одесса, Пульс Одещини, Одесская жизнь,  Біляївка.City, Бессарабия Информ, Rоzdilna.info. Видання було обрано за принципом охоплення різних регіонів області.

Загалом було проаналізовано понад 8 400 матеріалів. В цілому регіональні видання мають великий обсяг передруку та здебільшого дають короткі новини, без додаткової цінності. 

Серед тематик місцевих медіа масовістю вирізняються місцеві новини, кримінал, аварії тощо. В той же час в результаті моніторингу було виявлено доволі великий обсяг матеріалів, які містять інформацію або згадки про реформи - 476 матеріалів, або 5,7%.

З конкретних реформ найбільше уваги медіа приділяють децентралізації (119) та транспортній (56) реформі. Також на сторінках видань часто з'являється інформація щодо е-реформи (45), медичної (45) та земельної (41) реформ.

Серед регіональних інтернет видань найактивніше висвітлювало реформи видання  Біляївка.City (13% від загальної кількості матеріалів). У відсотковому співвідношенні лідирують також Рени-Одесса (13%) та Пульс Одещини (12%), але варто зазначити, що на сайтах в цілому публікуються новини, більшість з яких - це короткі замітки. За якістю подачі матеріалів (розгорнуті статті, з поясненнями та графічним супроводом) помітно відрізняються видання  04849.com.ua та Бессарабия Информ.

За жанровою характеристикою абсолютна більшість матеріалів про реформи - це замітки та статті. Серед всієї новинної стрічки було помічено лише одне тематичне інтерв’ю  - з виконуючою обов'язки головного лікаря КНП "Ізмаїльський міський центр первинної медико-санітарної допомоги", яка розповіла, чого вдалося домогтися на "первинці" завдяки реформі за цей рік (у виданні Измаил.City).

Цікаво, що розподіл за часом показує неоднорідність висвітлення реформ в різні періоди. Найактивніше про реформи писали у вересні (6,9%), що пов’язано із прискоренням створення ОТГ та мітингами щодо земельної реформи. А найменше - у грудні (4,4%).

ЗМІ приділяли більше уваги реалізації реформ на всеукраїнському рівні, ніж на локальному. Інформування про перебіг реформ на загальноукраїнському рівні - 286 матеріалів (60%), місцевому - 190.

Якщо говорити про емоційне забарвлення матеріалів, то згадування про реформи було переважно нейтральним (218). Однак доволі багато матеріалів мають позитивний характер (206). В негативному контексті найбільше була висвітлена земельна реформа.

В той же час більшість матеріалів є суто інформаційними, де медіа лише інформують про ту чи іншу реформу або роз'яснюють її (74%). 

Примітно, що 41% матеріалів про реформи є фактично рерайтом пресрелізів та  розсилок державних установ тощо. Таким методом подання інформації користувалися Рени-Одесса (88%), Пульс Одещини (80%), Rozdilna.info (100%). Швидше за все, це пов’язано з низькою частотою публікацій видання: за 5 місяців помічено лише 8 (Рени-Одесса), 7 (Rozdilna.info) та 25 (Пульс Одещини) матеріалів про реформи. Для порівняння у виданні Бессарабия Информ опубліковано 26 матеріалів про реформи лише за один місяць.

Посилань на міжнародний досвід впровадження реформ майже не простежується (лише у 2% матеріалів видань Одесская жизнь, Бессарабия Информ та Біляївка.City). 

Детальніше за посиланням.

Проєкт проводиться завдяки підтримці американського народу, наданої через проєкт USAID «У-Медіа», який виконується міжнародною організацією Інтерньюз.                                        

Поділитися