22 грудня 2023 р. 18:19

НАЗК планує автоматизовану перевірку декларацій

Фото: Медіацентр Україна – Одеса

(Фото: Медіацентр Україна – Одеса)

Національне агентство з питань запобігання корупції змінює підхід  до відбору та перевірок декларацій – він стане гнучким та ризикоорієнтованим. Зокрема, на одному з етапів кожна декларація проходитиме повну автоматизовану перевірку.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив заступник Голови НАЗК Артем Ситник.

Ситник зазначив, що період, коли обов'язок подачі декларацій та повні перевірки було призупинено, використовувався для розроблення ІТ-бази та створення ІТ-продуктів, необхідних для реалізації такого ризикоорієнтованого підходу.

За новим підходом, всі декларації, подані під час кампанії декларування, будуть охоплені увагою НАЗК та пройдуть автоматизовану перевірку. Ця перевірка включатиме перевірку декларацій і виявлення ризиків з використанням інформаційних продуктів. Проте автоматизована перевірка не означає, що декларація пройшла повну перевірку в традиційному розумінні, встановленому законодавством.

За словами Ситника, з мільйона декларацій, очікуваних НАЗК під час кампанії декларування, близько третина декларацій пройдуть автоматизовану перевірку. Декларації, яким не вдасться пройти автоматизовану перевірку, автоматично присвоюватиметься коефіцієнт ризику, і чим вищий коефіцієнт, тим більше шансів, що ці декларації потраплять на повну перевірку.

У той же час, автоматизована перевірка не виключає можливості повернутися до декларації та проведення повної перевірки в разі отримання нової інформації. Таким чином, автоматизована перевірка є лише першим етапом, а не остаточним рішенням.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до реєстру декларацій.

Декларації нардепів-одеситів, відкриті на даний момент: Леонов орендував BMW, а Скорик вивіз родину в Австрію.

Анна Бальчінос

Поділитися