17 грудня 2019 р. 18:20

Конституційний суд схвалив законопроєкт про зменшення складу Верховної Ради України

Конституційний суд схвалив законопроєкт про зменшення складу Верховної Ради України

Конституційний суд України визнав конституційним законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на власне джерело в суді.

"Законопроєкт визнано таким, що відповідає Конституції, але із застереженнями", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, застереження стосуються того, що при внесенні змін має бути дотримана системність усіх положень, тобто, змін потребуватиме ще низка статей, де йдеться про чисельність депутатів, наприклад, їхнє право на конституційне подання.

Як повідомлялося, на засіданні в понеділок КС у закритій частині пленарного засідання розглянув справу за конституційним зверненням Верховної Ради про відповідність законопроєкту про внесення змін до ст. 76 і 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Стаття 157. Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Стаття 158. Законопроєкт про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроєкту.

Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції України.

Поділитися