26 квітня 2018 р. 19:12

У держави немає можливості підвищити мінімальну зарплатню, - експерт

У держави немає можливості підвищити мінімальну зарплатню, - експерт

Кабмін вирішив відкласти підвищення мінімальної зарплати, яке було заплановано законом про держбюджет на 2018 рік. «Мінімалку» могли б підвищити на 13%, з 3 тис. 723 до 4 тис. 200 грн у разі сприятливих економічних підстав. Причина — у першому кварталі бюджет недоотримав близько 6,1 млрд гривень. 

Про те, що заважає підняти «мінімалку», розповіла  науковий співробітник та координатор проектів  Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій

Зараз з фіскальної точки зору у держави немає можливості підвищити мінімальну зарплатню. Передбачалося, що рішення підвищувати чи не підвищувати мінімальну заробітну плату буде прийняте за результатами першого кварталу. 

Зрозуміло, що тоді Мінфін був дуже обережним, а зараз є навіть ще обережнішим, тому що грошей на втілення цього плану фактично немає. Мінсоцполітики ж, з іншого боку, підтримує підвищення. 

І тут виникає проблема. Зростання заробітної плати, звичайно, генерує додаткові доходи до бюджету у формі єдиного соціального внеску, але водночас потрібно пам’ятати, що цей додатковий дохід буде менший, аніж видатки бюджету на підвищення мінімалки. 

Хіба що у нас буде підвищено мінімальну заробітну плату, але не буде підвищено відповідно ставки інших працівників, зарплати яких є вищими за мінімалку. Таке зниження диференціації заробітних плат не є дуже добрим ані для освіти, ані для охорони здоров’я. 

Видання ІзбірКом входить в число партнерів проекту VoxConnector. Матеріали отримані редакцією на правах ексклюзивності.

Поділитися