29 серпня 2017 р. 12:27

Енергостратегія-2035: яким уряд бачить майбутнє української енергетики

Енергостратегія-2035: яким уряд бачить майбутнє української енергетики

Якщо на сьогодні ми використовуємо 96% в енергії з викопних джерел і лише 4% – з відновлюваних, то у 2025-му році співвідношення зміниться на 75% до 25%

Кабмін затвердив Енергетичну стратегію до 2035 року. Певною мірою вона дозволяє розуміти, яким буде майбутнє української енергетики. 

Деякі цілі є надзвичайно амбітними, деякі – зовсім скромні, вважає експерт РПР, координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко. В умовах відсутності довготермінової загальнодержавної економічної стратегії, досить складно робити точні прогнози в енергетиці, тим не менш, певні маркери визначено.

По-перше, планується досягнути зниження енергоємності ВВП – макроекономічного показника, який характеризує рівень витрат паливно-енергетичних ресурсів на одиницю виробленого валового внутрішнього продукту у тонах нафтового еквіваленту – більш ніж у два рази до 2035 р. Якщо у 2015 році енергоємність ВВП складала 0,24 т.н.е./тис. дол., то у 2025 році він має становити 0,18 т.н.е./тис. дол., у 2035 - 0,13 т.н.е./тис. дол.

По-друге, передбачається суттєве зменшення втрат у мережах. Якщо на сьогодні втрати в електричних мережах становлять більше 12%, то у 2025 році планується їх зменшити до 9%, а у 2035-му – до менше, ніж 7,5%. Рівень втрат у теплових мережах сьогодні також високий – понад 20% (а в окремих випадках значно вищий). Планується, що у 2025 вони скоротяться до 13%, а в 2035-му становитимуть менше 10%. Передбачається, що кількість аварійних мереж зменшиться з 20% до 1%.

По-третє, в планах також інтеграція української енергетичної системи у європейську, залучення інвестицій на модернізацію інфраструктури, створення конкурентних ринків (коли споживач зможе вільно обрати постачальника послуг і кращий "пакет" пропозицій) у сфері газо-, електро- і теплопостачання.

По-четверте, якщо на сьогодні ми використовуємо 96% в енергії з викопних джерел і лише 4% – з відновлюваних, то у 2025-му році співвідношення зміниться на 75% до 25%.

В свою чергу частка вугілля у загальному первинному постачанні енергії зменшиться з 30% до 12,5%, біомаси збільшиться з 2,2% до 11,5%, енергія сонця і вітру збільшиться з 0,1% до 10%. Важливу роль надалі відіграватиме ядерна енергетика, гідроенергетика, вітрова енергетика, що генерують найменшу кількість викидів парникових газів.

Надзвичайно важливим є бажаний мікс джерел виробництва електричної енергії. На жаль, тут цілі не надто амбітні. У 2025-му році частка атомної енергетики зменшиться з 56% до 48%, ТЕС і ТЕЦ – з 39% до 32%.

Для того, щоб Енергостратегія-2035 не залишилась на папері потрібен чіткий робочий план її реалізації. Всі наміри, передбачені стратегією потребують комплексних рішень та злагодженої роботи причетних органів влади. Якщо ж розбалансованість в їх роботі буде продовжуватися, то шанси вкластися в графіки примарні.

Наприклад, до 2025 року планується термомодернізація 50% житлового фонду. Але якщо не буде сприяння роботі ОСББ, не з’являться потрібні фінансові механізми, а пільги та субсидії не почнуть відшкодовуватися вчасно, або в ідеалі – не будуть монетизовані, то такого показника ніяк не досягти.

Видання ІзбірКом входить до числа партнерів проекту VoxConnector. Матеріали отримані редакцією на правах ексклюзивності.

Підготовка цього матеріалу стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є винятково відповідальністю видання ІзбірКом та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Поділитися