26 березня 2021 р. 09:46

Перші 100 днів: голова Одеської райради відзвітував про роботу

Перші 100 днів: голова Одеської райради відзвітував про роботу

Голова новоствореної Одеської районної ради Віталій Барвіненко на сторінці ради в Facebook оприлюднив звіт про свою діяльність на посаді впродовж 100 днів з обрання. 

Також голова райради розповів, в чому полягають її повноваження. 

Він зазначив, що більше половини мешканців всієї області - 1 мільйон 383 тисячі осіб, живуть саме на території цього району (за рахунок обласного центра - Одеси, де мешкає мільйон осіб). Кількість територіальних громад - 22.

«Громади отримали ряд соціальних об’єктів, які раніше були на території ліквідованих районів. Одеська районна рада виступає як комунікаторний майданчик для вирішування спірних питань. Таких, як врегулювання меж територіальних громад, сгладжування майнових питань соціальних об'єктів. Наша головна задача - вирішити ситуацію таким чином, щоб результат був позитивним для всіх громад. Це глобальний процес, яким у минулі 10 років ніхто не займався. Тож цей функціонал увійшов під керування Одеської районної ради. Ми повинні провести величезну роботу по інвентаризації земель та зняти напругу в громаді, бо далі буде ще складніше - узгодження генеральних планів, зонування, забудова територіальних громад, нова інфраструктура», - зазначив він.

Він також зазначив, що ухвалено рішення щодо взяття на баланс Одеської районної ради п'яти майнових об’єктів.

«Після створення Одеського району певною перепоною було те, що деякі територіальні громади не встигли взяти на баланс 24 центри первинної медико-санітарної допомоги. Вже розроблені чіткі дії, аби медичні установи отримали ліцензію, співробітники - гідну роботу, а мешканці Одеського району - якісне обслуговування. Нашу роботу скорегувала епідемія COVID-19. Ситуація напружена по всій країні. В Одеській області - червоний рівень епідеміологічної небезпеки поширення COVID-19. Я розумію, що жорсткі карантинні обмеження можуть дуже боляче вдарити по гаманцю представників малого та середнього бізнесу. Тож мною поставлені певні задачі керівникам територіальних громад: визначитися, як допомогти підприємцям - будь-то зниження оренди землі, скасування ставки комунальних приміщень або комунальних послуг. Я також дуже стурбований ситуацією розповсюдження короновірусу. У нас близько 100 тисяч людей зранку приїжджають до Одеси на роботу та ввечері їдуть до приміських територіальних громад. І, нажаль, така щоденна «міграція» може сприяти підвищенню захворюваності. Наразі розроблені певні дії, щоб в кожній медичній установі були чіткі процедури щеплення і масовий запис на цю процедуру усіх охочих, а не виклики «по дзвінку"», - зазначив Віталій Барвіненко.

Для припинення зростання злочинності в Одеському районі, за словами голови райради, була сформована програма для посилення безпеки Одеського району на 2021-2026 роки. Один з напрямків роботи - боротьба з псевдомінуваннями. У минулому році Одеська область посіла друге місце в Україні по кількості неправдивих повідомлень на електрону пошту правоохоронців про розміщення вибухівок у закладах освіти, адміністративних установах та торгівельно-розважальних центрах. «В нас є певні напрацювання у боротьбі з цими «телефонними злочинцями». Зазначу, у рамках посилення безпеки, найближчі п’ять років особливу увагу приділять також проблемам людей з обмеженими можливостями. Планується оснастити дорожні переходи та проїжджу частину пандусами, акустичними системами та тактильною плиткою», - зазначив Барвіненко.

Нагадаємо, депутати Одеської районної ради вирішили на сесії 2 лютого низку питань з передачі об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів, які ліквідували. Наприклад, Кароліно-Бугазьку дитячу музичну школу передали відповідній селищній громаді з балансу неіснуючого вже Овідіопольського району.

Нагадаємо також, що загалом з початку роботи Одеська районна рада провела вже чотири сесії, а останню - 12 березня. В Одеській області восени минулого року було обрано депутатів семи районних рад. У 2015 році, за даними ЦВК, до районних рад у Одеській області було обрано 852 депутати. У 2020 році до райрад області обиралося вже 308 депутатів. 

В Одеській області замість 26 районів залишилося 7.  До нового Одеського району потрапили Біляївський, Овідіопольський та Лиманський райони, в райрадах яких раніше працювало по 36 депутатів. Тобто 108 депутати. В новій районній раді - 64 депутати. 

Одеська районна рада обиралася вперше, але навіть в ній не всі депутати "нові". Від партії "Європейська солідарність" до Одеської районної ради пройшов Сергій Міндолін. Він був депутатом від партії "Наш край" у Біляївській районній раді. Зі старих районних рад, які зараз увійшли до одного з інших укрупнених районів у Одеську райраду теж потрапив один депутат - Руслан Сиротюк ("Європейська солідарність"). Попри те, що решта депутатів нової Одеської районної ради не входили до складу райрад, що існували до 2020 року, багато хто з них далеко не перший день у політиці. Але формально "старих" депутатів у новій раді 3,13%. Це найнижчий показник серед 7 районних рад. 

Поділитися