07 лютого 2024 р. 14:03

У Миколаєві відкрились соціальні пральні

ФОТО: Миколаївська міська рада

(ФОТО: Миколаївська міська рада)

У Миколаєві почали працювати соціальні пральні. Зараз жителі міста можуть скористатися послугою безплатного прання у двох місцях — у Центральному та Корабельному районах.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міської ради.

Скористатися пральнями може кожен охочий, але насамперед вони були розраховані для незахищених верств населення.

Анна Василенко, регіональна координаторка Благодійного фонду "Стабілізейшен Суппорт Сервісез", поділилася, як виникла ідея започаткування соціальних пралень.

Ідея проєкту виникла як реакція на події квітня 2022 року, коли місто залишилось без води. Також після підриву Каховської ГЕС багато людей приїхало до Миколаєва. У багатьох з них немає де випрати свої речі. Тому що вони винаймають житло, в якому немає пральних машин, - розповідає Анна Василенко.

Пральні запрацювали за ініціативи Благодійного фонду "Стабілізейшн Суппорт Сервісез" у межах проєкту "Швидка невідкладна допомога постраждалому населенню Херсонської та Миколаївської областей на півдні України, ліквідація наслідків підтоплення "RRM" за підтримки міжнародної гуманітарної організації CARE.

Ми дуже вдячні фонду за плідну співпрацю. Вони забезпечили нас пральними та сушильними машинами, пральними засобами. Це допоможе створити належні умови для людей, які потребують підтримки, особливо людей похилого віку, - зазначив Віцемер Анатолій Петров.

Соціальні пральні розташовані за адресами:

  • вул. Шевченка, 19
  • вул. Металургів, 8/4

Вони працюють у пн-сб, з 09:00 до 17:00. Речі для прання приймаються до 15:00.

За день людина може надати для прання до 10 кг речей. Приймається одяг, постільна білизна, ковдри, рушники, білизна тощо.

Благодійники забезпечили територіальні центри пральними машинами, сушильними барабанами та миючим засобами, деякий час фонд відшкодовуватиме і кошти за споживання електроенергії.

У Миколаєві продовжують роботи з відновлення міста. Зараз виконують ремонт гуртожитку у Заводському районі. Після завершення робіт там планують розмістити внутрішньо переміщених осіб.

Фінансування ремонтних робіт здійснюється Міжнародною організацією з міграції (МОМ). 

Також на Миколаївщині планують відновлювати Єланецьку громаду. Будуть працювати у кількох напрямків – дороги, освітлення, медзаклади та водопостачання.

Анна Бальчінос

Поділитися