21 березня 2024 р. 15:11

Оновлено! У Миколаєві презентували екосистему управління відбудовою DREAM

ФОТО: Миколаївська обласна державна адміністрація

(ФОТО: Миколаївська обласна державна адміністрація)

На Миколаївщині презентували цифрову екосистему DREAM для підзвітного управління відновленням.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської обласної державної адміністрації. 

У середу, 20 березня, у Миколаєві за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Проєктного офісу DREAM відбувся захід "Презентація екосистеми управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади".

У заході взяв участь заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний, представники проєктного офісу DREAM та представники громад Миколаївщини та медіа.

Ми завітали до Миколаєва, щоб розповісти представникам місцевих громад про те, що являє собою екосистема DREAM та над якими цифровими інструментами відбудови зараз працює наше міністерство, щоб допомогти громадам залучити інвестиції для відновлення, - сказав Комірний.

На початку засідання заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Валентин Гайдаржи зазначив, що з першого дня повномасштабного вторгнення Миколаївщина зазнала значних руйнувань.

110 населених пунктів певний час перебували під ворожою окупацію, ще три – окуповані досі.

Активний процес відновлення Миколаївщини триває та відбувається коштом державних субвенцій, які спрямовуються в першу чергу на відновлення комунального майна.

Також жителі регіону мають змогу отримати компенсацію на відновлення пошкодженого майна, у разі його знищення – на придбання нового.

Хочу подякувати нашим громадам за реалізацію програми соціального захисту населення "Турбота", за сприяння у залученні волонтерів та міжнародної підтримки для якомога ефективнішого процесу відновлення. Сподіваюсь, сьогоднішня зустріч відкриє для нас нові можливості у сфері відбудови нашого регіону, - додав він.

За словами Анатолія Комірного, екосистема DREAM - це інструмент, який дозволяє місцевим громадам залучати інвестиції для відновлення інфраструктури. Також вона є майданчиком для інвесторів, де вони зможуть прозоро відстежувати проходження своїх коштів і їх ефективне використання.

В основу нашої роботи у сфері відновлення покладено принцип децентралізації. Це означає, що ми надаємо зручний інструмент задля того, аби реалізація проєктів відбувалась швидше, прозоріше, форматно. Але сам процес реалізації здійснюють саме громади на місцях. Нашим першим кроком у напрямку відновлення став Реєстр пошкодженого та знищеного майна, - сказав заступник міністра.

Своєю чергою керівник Проєктного офісу DREAM Віктор Нестуля розповів про механізм діяльності екосистеми DREAM, її роль для всебічного розвитку громад, а також прогрес її впровадження.

За його словами, така система допоможе як удосконалити процедури створення проєкту, так і залучити необхідну кількість інвесторів, міжнародну підтримку, а також забезпечити експертну оцінку самого проєкту.

Віктор Нестуля зазначив, що нещодавно був оприлюднений звіт Світового банку та уряду України про потреби на відновлення зруйнованого чи пошкодженого майна під час повномасштабного вторгнення.

Сума сягнула 486 мільярдів доларів, з них потреба Миколаївщини наразі оцінена у 14,2 млрд доларів.

Міжнародні партнери готові допомагати Україні, але громадам потрібно вміти максимально ефективно проходити всі етапи на шляху до отримання фінансування.

"DREAM" - це єдиний національний банк проєктів відновлення, а також це своєрідна покрокова інструкція, прозорий механізм, який своїм функціоналом забезпечує проходження проєкту по шляху до його реалізації, - сказав Нестуля.

Зі своєї сторони відповідальний за юридичний напрямок екосистеми DREAM Андрій Колотій проінформував присутніх про її нормативне регулювання, а керівник впровадження екосистеми Денис Іванов – про переваги системи для громад.

Зазначено, що громади Миколаївщини долучаються до платформи DREAM - наразі подано 79 проєктів на загальну суму понад 6,1 млрд гривень.

DREAM була створена і працює згідно з Постановою КМУ №1286 від 15.11. 2022 року. 

З початку повномасштабного вторгнення рф, на Миколаївщині постраждало майже 3 тисячі  інфраструктурних об’єктів. 

25-го лютого 2022 року були ушкоджені перші об’єкти енергетики, 26-го – перші об’єкти житлового фонду. На початку березня, 2-го числа, це були вже об'єкти газо/водо/теплопостачання.

Об’єкти критичної інфраструктури стали першою ціллю росіян від початку повномасштабної війни. Розробка комплексу заходів для захисту таких об’єктів є пріоритетним завданням влади.

Миколаївщина увійшла в ТОП-3 областей-учасниць програми єВідновлення. 

Так, мешканцями Миколаївської області з травня 2023 року було подано 5846 заяв щодо державної грошової допомоги на термінові та капітальні ремонти пошкодженого житла. Також подали 866 заяв щодо компенсації за повністю знищене житло.

Майже 5 мільйонів євро отримає Миколаївщина для оптимізації водопостачання. Це грант від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для фінансування проєкту "Фінансова та екологічна оптимізація частини системи водопостачання". Грант буде сплачуватись НЕФКО безпосередньо компаніям-підрядникам.

Анна Бальчінос

Поділитися