31 жовтня 2022 р. 09:27

Одеський художній музей завершив ліквідацію наслідків обстрілів за гроші ЮНЕСКО

Фото: Одеський художній музей

(Фото: Одеський художній музей)

Одеський художній музей завершив ремонт та виправив пошкодження, що з'явилися через ракетний удар з боку російських військ по порту Одеси. 

Про це повідомили в музеї. 

Зокрема там зазначили, що через обстріл у травні були пошкоджені не лише вікна, а й постраждав світловий ліхтар на другому поверсі, тож його відновили й тепер музей має непошкоджений дах, а також замінили вікна. 

Окрім того, в музеї побудували захисну конструкцію для Колоса роботи Єгора Зігури, що стоїть на подвір'ї музею та відцифрували значну (і значущу) частину облікової інформації щодо музейних колекцій. 

Також музей першим в місті отримав "Блакитний щит". Все це зробили завдяки фінансуванню від ЮНЕСКО, з яким ще у липні підписав контракт волонтерський проєкт Museum for Change, направлений на підтримку одеських музеїв.

ФОТО: Одеський художній музей

Блакитний Щит є захисною емблемою Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту від 1954 року, котра, разом із двома її Протоколами, є основною міжнародною угодою, що встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

Зазначимо, що Україна 11 жовтня, офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл "Історичний центр міста-порту Одеси" для включення до Списку всесвітньої спадщини.

Поділитися