17 квітня 2024 р. 09:59

Оновлено! В Одесі ЮНЕСКО розширила зону історичного центру

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

В Одесі розширили зону історичного центру, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Оновлена карта з’явилася на сайті організації.

Відтепер до історичного центру міста  відноситься територія у межах вулиць Приморська – Лідерсовський бульвар – Леонтовича – Пантелеймонівська – Старопортофранківська – Балківська.

Буферна зона охоплює фактично усе узбережжя Великого Фонтану до мису Великий Фонтан і до вулиці Фонтанська дорога, до Пантелеймонівької. Також до буферної зони входить фактично весь Одеський порт включно з територією колишнього судноремонтного заводу, до вулиці Приморської. Таким чином буферна зона впритул примикає до зони центру і доповнює його.

(Фото: Карта ЮНЕСКО)

Оновлено в 13.10: В Одеській мерії відреагували на інформацію про те, що ЮНЕСКО розширила зону історичного центру в місті.

"Очікуємо підтвердження від керівних органів ЮНЕСКО про затвердження нових меж. Відповідний лист повинен надійти до Міністерства закордонних справ України", - йдеться у повідомленні.

Влітку минулого року українська сторона направила до Центру всесвітньої спадщини пропозиції щодо нових меж "Історичного центру Одеси".

Експерти Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць наполягали на більшому розширенні меж "Історичного центру Одеси", а саме – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру. Ця межа проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

Ми писали, що Уряд Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт в постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.

Раніше повідомлялося, в центрі Одеси на вулиці Катерининській підприємець вирішив прибудувати кафе до історичної будівлі. Йдеться про прибутковий будинок Бродського.

Ірина Глухова

Поділитися