07 листопада 2022 р. 15:30

Одеські будівлі-пам'ятки оздобили "Блакитним щитом"

Фото: Олександра Ковальчук/Facebook

(Фото: Олександра Ковальчук/Facebook)

Активісти волонтерського проєкту Museum for Change завершили оздоблення будівель-пам’яток Одеси відмітним знаком "Блакитний щит".

Про це повідомила заступниця директора з розвитку Одеського художнього музею та депутатка Одеської міської ради Олександра Ковальчук

"Нарешті закінчили розвішування перших 50 емблем Блакитний щит. У Львові ще декілька років тому на 500 пам'ятках архітектури встановили ці емблеми. Одесі знадобилось трохи більше часу, та ми все ж таки зуміли це зробити. Сподіваюсь, що ми зможемо помножити цей результат на 10 ще до кінця 2022 року, адже все найскладніше для цього вже зроблено", - зазначила вона.

Йдеться про 51 пам'ятку, серед яких: 

  • Воронцовський палац, стайня і бельведер цього комплексу. Зазначимо, що ця пам'ятка архітектури в центрі Одеси постраждала від одного з ракетних обстрілів міста російськими військами у травні.   
  • Будинок Потоцького, Маразлі.
  • Сходи Приморські (Гігантські, Бульварні, Потьомкінські).
  • Біржа стара. В цій будівлі розташована міська рада.
  • Будівля Археологічного музею.
  • Будівля Англійського клубу.
  • Театр опери та балету.
  • Будинок прибутковий Руссова, тощо.

Блакитний Щит є захисною емблемою Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту від 1954 року, котра, разом із двома її Протоколами, є основною міжнародною угодою, що встановлює правила захисту культурної спадщини під час збройних конфліктів.

ФОТО: Олександра Ковальчук/Facebook 

Раніше повідомлялося, що Одеський художній музей завершив ремонт та виправив пошкодження, що з'явилися через ракетний удар з боку російських військ по порту Одеси. Також музей першим отримав "Блакитний щит".

Все це зробили завдяки фінансуванню від ЮНЕСКО, з яким ще у липні підписав контракт волонтерський проєкт Museum for Change, направлений на підтримку одеських музеїв.

11 жовтня Одеська міська рада офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл "Історичний центр міста-порту Одеси" для включення до Списку всесвітньої спадщини.

Поділитися