09 травня 2021 р. 17:12

В Одесі відкрилась виставка автентичних ляльок регіону

В Одесі відкрилась виставка автентичних ляльок регіону

9 травня Болгарському культурному центрі відкрилася унікальна виставка народних ляльок, яка вперше представляє традиційну лялькову культуру нашої області. Тут можна побачити ляльок етнічних німців, болгар, гагаузів, білорусів.

Організаторами заходу виступили проект «Автентичні ляльки Одещини» спільно з Болгарським культурним центром.

Виставка складається з двох експозицій: «Історія» і «Сучасність». В експозиції «Історія» представлені зразки автентичних народних ляльок, зібраних як в місті, так і в регіоні.

В експозиції «Історія» будуть представлені зразки автентичних ляльок (близько 50 одиниць), зібраних в Одеській області і в м.Одесі. Мета цієї частини експозиції - показати різноманітність традиційних лялькових конструкцій Одеської області, представити автентичні ляльки різних народів, які проживають в регіоні (зокрема, українців, болгар, гагаузів, німців і ін.), Продемонструвати унікальність автентичної лялькової культури багатонаціональної Одеської області, привернути увагу до необхідність подальших досліджень в області лялькового культури.

У другій частині виставки - «Сучасність» - будуть представлені ляльки, зроблені сучасними українськими майстрами за автентичними зразками або за власними дослідженнями. Мета цієї частини експозиції - показати сучасність і майбутнє найдавніших лялькових інструкцій; уявити бачення сучасними кукольниками культурної ідентичності і самобутності національностей, які проживають в Одеській області. У цій частині експозиції будуть представлені ляльки майстрів з різних куточків України: Харківській, Київській, Дніпропетровській, Запоріжжя, Хмельницької, і звичайно, Одеської області.

Виставка покликана показати цінність, красу і неповторність саме народної ляльки, а не сувенірної, яка заполонила український простір і зазвичай спотворює уявлення про власне народної ляльки.

Нагадаємо, День перемоги над нацизмом не обійшовся без провокацій. Так, поліцейські затримали шістьох порушників громадського порядку.
П'ятеро з них доставлені у відділи поліції з Алеї слави, ще один - з 412 берегової батареї.

7 травня 2021 року у парку ім. Т.Г. Шевченка відбулася урочиста лінійка з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом на Одещині нестимуть службу майже півтори тисячі правоохоронців.

Поділитися