14 травня 2021 р. 08:58

В Одесі хочуть перейменувати зупинку біля Українського театру та шукають вулицю, яку б назвати ім'ям почесного громадянина

В Одесі хочуть перейменувати зупинку біля Українського театру та шукають вулицю, яку б назвати ім'ям почесного громадянина

Історико-топонімічна комісія Одеської міської ради звернеться до Департаменту транспорту міськради з проханням приєднати до назви зупинки громадського транспорту "Український театр" ще й згадку про "Національну бібліотеку". 

Таким чином, зупинка буде називатись "Український театр і Національна бібліотека". 

Ініціатором перейменування виступила ігуменя жіночого монастиря Серафима. На її думку, бібліотека відома на весь світ, хоча й не несе наразі ім'я письменника Максима Горького (перейменована в Національну через декомунізацію), а назва зупинки "Український театр" "завдаватиме політичних проблем" під час можливого візиту президента після реставрації театру. 

За перейменування проголосувало 13 членів комісії, а проти чотири. Втім, деякі члени комісії зазначали, що таке перейменування буде складним для пасажирів громадського транспорту, яким треба оголошувати зупинки, а також пожартували, що в поряд із Українським театром та бібліотекою є ще театр ляльок, тож можна і його додати у назву.

Ще одним питанням, яке викликало деяку дискусію стало обрання вулиці міста, яку можна було б назвати ім'ям нещодавно померлого краєзнавця Олега Губаря. З такою пропозицією звертався з депутатським запитом Віталій Саутьонков на минулій сесії. Рішення тоді не було прийнято, бо від смерті людини, в честь якої можуть назвати вулицю, має пройти 10 років. Геннадій Труханов надав протокольне доручення переглянути це правило.

Наразі комісія з уточнення топонимів юридичного департаменту міської ради має надати історико-топонімічній комісії перелік вулиць, з якого можна було б обрати ту, що назвали би його ім'ям. 

Це питання викликало дискусії у соціальних мережах. 

Наприклад, журналіст Денис Корнишев зазначив, що постать Олега Губаря досить відома в Одесі, тож назвати вулицю в його честь слід.

А от краєзнавець Дмитро Жданов в свою чергу нагадав, що Олег Губарь дотримувався антиукраїнської позиції та у соцмережах писав, що "живе в окупованому місті (Одесі)". Тож на думку краєзнавця Олег Губарь вчинив державну зраду.

         

Нагадаємо, Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації оголосив тендер для обрання компанії, якій заплатять за ремонт (реставраційний) приміщень Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька. 

Поділитися