11 листопада 2021 р. 19:06

Олександр Ткаченко йде з посади міністра культури

Олександр Ткаченко йде з посади міністра культури

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко написав заяву про відставку з посади. 

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. 

За його словами, причиною для цього стало рішення Кабінету Міністрів України передати Державне агентство України з питань кіно із управління Міністерства культури в управління Кабміну.

За словами міністра, це рішення не обговорювалося з ним, тож думка Міністерства не врахована під час ухвалення цього рішення. 

"Сьогодні написав заяву про відставку. Про причини. Рішення Кабміну щодо Держкіно приймалось без погодженням з МКІПом. Забрати Держкіно у Міністерства культури та інформполітики і передати його в управління Кабміну – нелогічно. Це як забрати у компанії транспортний відділ і передати його в управління раді директорів. Такі стиль та підходи щодо управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності", - написав він.

Він також зазначив, що незадоволений запланованими витратами на культуру передбачені в бюджеті держави на 2022 рік. 

"І характер обговорення і фінальна сума для мене неприйнятні", - зазначив міністр.

Зазначимо, що міністр культури Олександр Ткаченко фігурував у Pandora Papers. Документи міжнародних провайдерів, за словами журналістів, вказують на причетність менеджерів компаній олігарха Ігоря Коломойського до спроби захоплення контрольного пакету Одеської кіностудії.

За словами самого Ткаченка , саме через конфлікт інтересів вже міністр культури Ткаченко через п’ять днів після власного призначення, 9 червня 2020-го, начебто продає свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, менеджеру «Смарт Холдинга» Вадима Новинського

Однак у своїй декларації про доходи міністр культури не вказав прибутку від продажу своєї частки Одеської кіностудії. 

Із матеріалів перевірки декларації міністра культури «Слідству.Інфо» стало відомо, що Ткаченко не отримав від Морозова коштів. 

«Протягом 2020-го (Ткаченко, — ред.) не отримував дохід від продажу акцій британської компанії Cinema Love», — повідомило НАЗК у відповідь на запит «Слідства.Інфо».

Сума договору, за словами Ткаченка, є «комерційною таємницею», а «при отриманні доходу — кошти будуть відображені в декларації відповідно до вимог законодавства».

Наразі така угода для Ткаченка може вказувати на те, що банкір Морозов, ймовірно,  номінальний власник долі Ткаченка на час «конфлікту інтересів».

Поділитися