19 травня 2020 р. 20:13

Одесити подарували музеям Європи ювілейну медаль до 600-ї річниці першої писемної згадки про місто

Одесити подарували музеям Європи ювілейну медаль до 600-ї річниці першої писемної згадки про місто

Представники громадської організації «Одесі - 600 плюс» подарували Національному музею Литви, Музею Палацу Топкапі (Стамбул) та Історичному музею Кракова ювілейні медалей до 600-ї річниці першої писемної згадки про місто Одесу (Кочубіїв, Хаджибей). 

Про це повідомили у пресслужбі одеського осередку Українського інституту національної пам'яті.

Також примірники медалей передадуть Національному історичному музею України, Музею культури Покуття у Снятині та Одеському історико-краєзнавчому музею. 

Представники організації наполягають, що сьогодні, 19 травня 2020 року, виповнюється 605 років першої писемної згадки порту Кочубіїв (Kaczubyeiow), а тому саме від цієї дати слід рахувати вік міста. 

У 2015 році громадськість Одеси вперше в своїй історії офіційно відзначила 600-ліття першої писемної згадки порту Кочубіїв на місці Одеси – попередника Хаджибея-Одеси. (згідно відомостей в польських хроніках Яна Длугоша (1415). 

До цієї події за ініціативи ГО «Одесі - 600 плюс» була виготовлена пам’ятна медаль (скульптор Олександр Коваль). На сьогодні завдяки спонсорській підтримці виготовлено шість примірників медалі.

Нагадаємо, офіційно у 2019 році Одесі виповнилося 225 років, хоча багато істориків наполягають на тому, що вік міста варто оцінювати не з дня його переходу під владу Російської імперії, а з дня першої писемної згадки міста Хаджибей, перейменованого Катериною II в Одесу.

Поділитися